Onzekerheden over bezuinigingen in zorg blijven bestaan

VENRAY | Tussen 15 december en 11 maart heeft wethouder Anne Thielen haar uiterste best gedaan de bezuinigingen binnen de sociale zorg aannemelijker en begrijpelijker te maken voor de gemeenteraad. Dat was geen sinecure, maar de raad zal naar verwachting 30 maart toch instemmen met 1,7 miljoen euro aan bezuinigen voor dit jaar. Dat bedrag loopt op naar 4,1 miljoen euro in 2024. Maar veel vragen blijven bestaan.


Door Henk Baltussen


Dat bleek vorige week donderdag tijdens de commissie Leven waarin de bezuinigingen op negentien fronten binnen de sociale zorg aan de orde kwamen. Weer aan de orde kwamen, liever gezegd. Want 15 december besloot de gemeenteraad het besluit erover op te schorten. SP, ProVenray, PvdA en Samenwerking Venray spoorden met een motie de wethouder aan tot aanpassingen van de negentien maatregelen, ze te heroverwegen, grondig te onderbouwen en te analyseren. In het eerste kwartaal van dit moesten er nieuwe, kant-en-klare en transparante voorstellen liggen. Alle fracties steunden de moties. Thielen zegde direct toe om het financiële plaatje beter te onderbouwen. "Er is in de afgelopen periode een flink traject doorlopen. Er is veel van iedereen gevraagd en veel informatie uitgeruild. Wellicht moeten we vaker met kleinere groepjes bijeenkomen om zaken te bespreken. Want de veranderingen in het sociale domein zijn snel."

Ondanks de gesprekken zullen de 1,7 miljoen bezuinigings-euro's dit jaar naar alle waarschijnlijkheid bij lange na niet worden gehaald. De verwachting is dat maximaal een half miljoen kan worden gekort.

De commissie was evenwel milder in haar kritiek dan vorig jaar toen Thielen bittere pillen kreeg te slikken. Maar Marcel Meijer van Samenwerking Venray bleef streng: "Wij zien door de bomen het bos niet meer, kunnen niet meer A van B onderscheiden." Bas Künen vroeg zich weer af of het nou bezuinigingen of ombuigingen zijn. "In december kwamen ze uit de licht vallen. Het blijft duwen en trekken, maar er ligt nu wel iets op tafel. Alleen de koppeling met het uitvoeren van de maatregelen ontbreekt en de kosten blijven onzeker." Elly van Dijck (PvdA) constateerde dat veel pijn bij de minima komt te liggen. "De kinderen komen er niet goed vanaf." Theo Francken (VenrayLokaal) kon zich in de woorden van Van Dijck vinden en liet weten dat het collegevoorstel voor de raad van 30 maart geen hamerstuk wordt. Jac Derikx onderschreef het voorstel om een deel van de zorg in de handen van familie en bekenden te leggen. "Dat het bezuinigingen zijn is wel een gegeven." Bart Jilesen (D66) toonde zich pessimistisch over het dicht van de bezuinigingskloof. "Dat we nog een miljoen uit de rest van de maatregelen halen is niet realistisch. "Haal geld uit andere domeinen om dit op te lossen", gaf hij Thielen mee.