Peel en Maas: meest bekende en gewaardeerde info-medium

VENRAY | Meer dan de helft van de inwoners in de gemeente Venray wil via e-mail over gemeentelijke zaken worden geïnformeerd. Ruim een derde ziet de gemeentepagina in Peel en Maas als een uitgelezen mogelijkheid om op de hoogte te blijven. Informatiebronnen als apps, digitale nieuwsbrieven, sociale media en dorps- en wijkbladen zijn minder geliefd. Bij de deelnemers aan het onderzoek is deze krant het meest bekende informatiemedium en geniet ook de meeste waardering.


Door onze redactie


Een informatiebijeenkomst is aan slechts 7 procent van de Venraynaren besteed en staat daarmee onder aan de lijst. Dit en meer blijkt uit het onderzoek Onderzoek optimale communicatie, dat de gemeente liet uitvoeren. Wat betreft de bekendheid en waardering van plaatselijke communicatiekanalen scoort Peel en Maas met een 7,7 het hoogst in de gemeente Venray. Andere kanalen, zoals de gemeentelijke website, reclame- en digitale borden, scoren hoogstens een 7,1.


Deze krant is vooral populair bij 56-plussers (tot 83 procent) en heeft een hogere leesdichtheid in de dorpen (65 procent) dan in de kern Venray (56 procent). Wat populariteit betreft scoort Peel en Maas het hoogste met 73 procent. Hallo Venray en De Limburger scoren rond de 50 procent, dorps- en wijkbladen 28 procent, alle andere kranten halen 20 procent of lager.

De krant op papier blijft huizenhoog favoriet bij de lezer, de digitale krant bereikt 4 procent van de Peel en Maas-lezers. Opvallend daarbij is dat het bereik van de digitale landelijke kranten stukken hoger is, tot wel 57 procent (NRC).

Het tv-kanaal van Peel en Maas bereikt 23 procent van de inwoners, Omroep Venray zit op 22 procent. L1 scoort met 24 procent een fractie beter.

Gemeente verricht onderzoek naar communicatie richting inwoners

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste interesse voor het lokale nieuws bij de lezers uitgaat naar de onderwerpen veiligheid, verkeer, afval en zorg. Kunst en cultuur staan onder aan de lijst. Opmerkelijk is dat de interesse in sport niet in het onderzoek is meegenomen.

Bureau Direct Research verrichtte het onderzoek online en gebruikte daar 26 vragen voor en deed dat tussen 27 november en 16 december vorig jaar. In totaal vijfduizend uitnodigingen deed Direct Research via de mail de deur uit, 751 vulden uiteindelijk de vragenlijst in.