Afbeelding
Foto: Eigen foto

Enquête over beleving Mariapeel en Deurnese Peel

Venray | Wageningen University & Research is een onderzoek gestart naar de beleving van de Mariapeel en Deurnese Peel. Via een digitale vragenlijst kunnen mensen aangeven welke waarde dit gebied voor ze heeft en hoe zij het landschap ervaren. Het is voor het eerst in Nederland dat een onderzoek plaatsvindt over de beleving van hoogveenlandschappen. Met de uitkomsten willen de onderzoekers bijdragen aan het toekomstige beheer van Nederlandse hoogvenen.


Het landschap in Nederland verandert razendsnel. Ooit kende ons land eindeloze hoogvenen. Daarvan zijn nog maar enkele gebieden over. De rest is eeuwenlang afgegraven en als turf opgestookt, en ontgonnen voor de landbouw. De resterende hoogvenen zijn allemaal beschermde natuurgebieden. Maar ook die gebieden veranderen nog steeds, bijvoorbeeld in het kader van natuurherstelprojecten.

Mariapeel en Deurnese Peel als onderzoeksgebied

In Nederland en Europa wordt veel geïnvesteerd in hoogveenherstel. Maar wat betekenen die hoogvenen nu eigenlijk voor de omwonenden? Hoe ervaren zij deze landschappen? Hoe gebruiken zij de hoogveengebieden? En hoe kan daarmee rekening worden gehouden in het terreinbeheer?


Deze vragen staan centraal in het onderzoeksproject Wetfutures van Wageningen University & Research. De Deurnese Peel (aan de Brabantse zijde) en de Mariapeel (aan de Limburgse zijde) maken deel uit van dit onderzoek.


Zowel online als offline worden willekeurig gekozen inwoners benaderd om bij te dragen aan het onderzoek over de Mariapeel en Deurnese Peel. Via een anonieme online enquête worden mensen gevraagd welke waarden zij hechten aan dit gebied. Er worden vragen gesteld over de natuurlijke en cultuurhistorische betekenissen van het landschap. Met de resultaten kan het onderzoek bijdragen aan een het toekomstig beheer van hoogveenlandschappen en beter inspelen op de verschillende wensen uit de omgeving.


Ook een bijdrage leveren? Iedereen die zich betrokken voelt bij de Mariapeel of Deurnese Peel kan de enquête invullen via wetfutures.eu/mariapeel. Het invullen duurt ongeveer vijftien minuten.


Foto: Roy van Beek.