Het symbolische startschot voor de vergroening van het Gouden Leeuwplein.
Het symbolische startschot voor de vergroening van het Gouden Leeuwplein. Foto: Antoon Jeuken

Video: 'Op naar groene oase'

Venray | Na een intensief traject van schetsen met omwonenden, ontwerpen, berekenen en onderzoeken, is in februari van dit jaar gestart met de vergroening van het Gouden Leeuwplein in Venray. Wethouder Jan Loonen plantte maandagmiddag de eerste boom en gaf daarmee het symbolische startschot voor de vergroening. "Het heeft even geduurd, maar hopelijk kunnen we komende zomer genieten van een groen Gouden Leeuwplein", meldt Loonen.

De gemeenteraad heeft eerder door middel van een motie het college van B en W hiertoe opgedragen. Het Gouden Leeuwplein in Venray werd tot nu vooral gekenmerkt door de grote hoeveelheid stenen en hoge appartementencomplexen. "Het blijft hier wel winderig natuurlijk, maar het wordt echt een groene oase. Het duurt nog een aantal weken. De bomen worden nu geplant en daarna volgt de rest van het groen."

De ondergrondse constructie die nodig is om bomen te planten in een stadse omgeving met veel verhardingen, kabels en leidingen is nagenoeg gereed. Loonen plantte samen met leden van de wijkraad centrum en vertegenwoordigers van de verschillende appartementencomplexen de eerste boom van in totaal 25 bomen.

Naast deze bomen worden nog 600 vierkante meter aan kleurig sierplantsoen en 100 meter hagen aangeplant. Op het plein verschijnen verder meerdere grote zitelementen en drinkbakjes voor vogels. Ook de openbare verlichting en het straatmeubilair worden opgeknapt. Als alle werkzaamheden gereed zijn, is er ruim 950 vierkante meter straatstenen verdwenen en omgevormd tot openbaar groen. Hiermee krijgt het Gouden Leeuwplein een heel ander aanzien en het zal de door de gemeenteraad gewenste 'belevingswaarde' fors laten toenemen.

De bomen en planten bestrijden luchtvervuiling en zorgen voor een betere ondergrondse waterhuishouding. In de zomer levert het verkoeling op. Bomen en groen zijn ook belangrijk voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. "Ze hebben een positief effect op de gezondheid."

Afbeelding