?Leerlingen Raayland brengen onveilige situaties in beeld

VENRAY | Onder de paraplu van het project Prettig ouder worden in Landweert brengen acht leerlingen van het Raayland College in de periode na 23 maart onveilige situaties in de wijk met 6500 inwoners in beeld. Ze doen dat in het kader van hun maatschappelijke schoolstage. De wijkbewoners Lon Berden en Daniƫlle van Bommel zijn de kartrekkers van het project.


Door Henk Baltussen


Het duo Berden en Van Bommel zet zich in om Landweert vooral voor ouderen en gehandicapte wijkbewoners leefbaar te houden. Zo ontstond begin vorig jaar het idee de onveilige (verkeers-)situaties voor die doelgroepen in beeld te brengen.

"Sommige straten of stoepen zijn erg slecht begaanbaar voor ouderen en gehandicapten", zegt Berden. "Ook is de verlichting vaak niet goed, zijn oversteekplaatsen onveilig en ga zo maar door. We willen dat allemaal in kaart brengen. We zeiden: 'Waarom doen we dat niet samen met leerlingen van het Raayland?' Op die manier kunnen ze hun maatschappelijke stage doen en wordt de jeugd zich meteen bewuster van het feit wat ouder worden en gehandicapt zijn betekent als je de straat op moet. Dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is, dat straten en stoepen ongemerkt veel obstakels hebben, iets wat je eerder niet in de gaten had. We willen dat de leerlingen door de ogen van een oudere of gehandicapte kijken als ze door de wijk lopen." Mooie plannen natuurlijk, maar hoe wek je daarvoor de interesse bij de Raayland-leerlingen? Berden en Van Bommel meldden zich aan voor de Vrijwilligersmarkt van vrijwilligersorganisatie Match, die 5 september 2020 op het Gouden Leeuwplein plaatsvond. "We hoopten op een leerling of twee, het werden er veel meer", zegt Berden. "Meer zelfs dan we konden gebruiken. Acht bleven erover, een ander achttal gaat op een andere manier hun maatschappelijke stage invullen. We waren erg verrast met het hoge aantal."

De leerlingen, van wie enkelen in Landweert wonen, gaan in groepjes van twee op pad en krijgen daarbij begeleiding van onder andere Berden en Van Bommel, een ambtenaar van de gemeente Venray en een medewerker van welzijnsorganisatie Synthese. Ze maken foto's van onveilige situaties, die vervolgens allemaal worden verzameld, inclusief opmerkingen. Berden: "Er wordt een rapport van gemaakt dat we samen met de leerlingen aan de wethouder in het gemeentehuis gaan aanbieden. Zo kunnen ze zien dat er daadwerkelijk wat met hun opmerkingen wordt gedaan. We dringen er bij de wethouder op aan dat we verwachten dat er iets aan de obstakels en knelpunten wordt gedaan. Er zullen ook best dingen zijn die we zelf kunnen oplossen. Dat kunnen we allemaal bespreken."

De gemeente, boa's en politie zijn in verband met de coronamaatregelen (er gaan immers groepjes de wijk in) op de hoogte van het project, dat 23 maart officieel start.