Cor Vervoort: 'Schoolpleinen worden groener'

VENRAY | De schoolpleinen en de directe omgeving ervan worden in de gemeente Venray groener. Hoe, dat is nog onduidelijk. In de plannen rondom klimaatadaptatie die de gemeente Venray in voorbereiding heeft, wordt die vergroening meegenomen. Dat liet wethouder Cor Vervoort vorige week weten tijdens de raadscommissie Leven.


Door Henk Baltussen


Bernie van Lierop (Samenwerking Venray) stelde daarin de Groenkaart van de Nederlandse Bomenstichting aan de orde. Ingenieursbureau Cobra Groeninzicht onderzocht alle Nederlandse basisscholen op de aanwezigheid van de hoeveelheid groen in de directe nabijheid van de school.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen in een groene omgeving gezonder zijn, minder overgewicht hebben en zich beter concentreren. De groenscore wordt bepaald door de hoeveelheid groen binnen honderd meter rondom de school, de afstand tot een bosje van minstens 500 vierkante meter en hoe groen speeltuinen bij scholen zijn. De score in Venray hield niet over. Van de twaalf scholen kreeg alleen de De Lier in Merselo kreeg de kwalificatie goed toebedeeld, zeven scoorden gemiddeld en Sint Anna in Blitterswijck, De Keg, de Krokodaris, en Coninxhof in Venray zaten onder dat gemiddelde.

Van Lierop maakten zich zorgen over de resultaten en vroeg Vervoort of actie wordt ondernomen.

"De uitslag verbaasde ons enigszins", gaf Vervoort aan. "Wellicht is het een wat vertekend beeld en is er vooral naar de aanwezigheid van bomen gekeken. Maar laten we daar niet over in discussie gaan."

De uitkomst van het onderzoek dat kinderen in een groenere omgeving beter gedijen, onderschreef Vervoort wel. "De vergroening van de schoolpleinen laten we in de klimaatadaptatie aan de orde komen."

Klimaatadaptatie betekent dat de samenleving zich aanpast aan het veranderende klimaat. En de schadelijke gevolgen ervan probeert te beperken. De gemeente Venray is momenteel doende om de klimaatadaptatie in Venray handen en voeten te geven.