Truus Jansen straalt op haar versierde werkplek.
Truus Jansen straalt op haar versierde werkplek. Foto: Antoon Jeuken

Video: Platina werkjubileum

Venray | Truus Jansen (86) zat vrijdagmiddag met een brede grijns achter haar versierde naaimachine bij Thetru in Venray. Op die dag was Jansen namelijk zeventig jaar actief als naaister en dat platina werkjubileum werd natuurlijk gevierd met een stuk vlaai en een glaasje champagne.



"Dit moment is echt fantastisch. Daar leefde ik de laatste jaren echt naartoe", vertelt Jansen enthousiast vanuit het atelier van Thetru, het bedrijf dat Truus met haar man Theo opzette. "Ik ben heel blij dat ik dit jubileum heb kunnen volmaken. Dat kunnen er niet veel zeggen."


Bij het bedrijf, dat is gespecialiseerd in seizoens- en carnavalskleding, is Jansen nog bijna dagelijks te vinden. Maar er moet wel voldoende werk zijn voor de krasse tachtiger. "Ik moet wel wat te doen hebben natuurlijk en ga niet zitten niksen, daar kan ik niet tegen", vertelt ze eerlijk. "Ik naai nog steeds met veel plezier. Het is echt een soort hobby, anders had ik dit werk nooit zo lang volgehouden, denk ik." Een paar dagen voor haar zestiende verjaardag rolde Jansen het vak in en later zou blijken dat ze nooit meer wat anders zou willen. Ze begon bij de textielfabriek aan de Merseloseweg in Venray en werkte later nog bij de Venrayse Confectie in de Patersstraat. Daarna liet de Venrayse zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en maakte ze verschillende jaren materialen voor diverse fabrieken. Niet veel later is uiteindelijk in de achtertuin van de ouders van Theo Thetru ontstaan. "Ik ben nog nooit met tegenzin naar het werk gegaan. Als ik aan het werk ben, vergeet ik alles. Je maakt mooie dingen en daar word ik blij van. Ik heb in mijn leven heel wat meters stof in mijn handen gehad."

Jansen gaat nu op voor weer een jaar achter de naaimachine. Zolang haar gezondheid het toelaat, blijft ze actief. "Ik zou het nu ook echt nog niet willen missen. Ik heb mijn hele leven lang gewerkt en haal er nog steeds veel voldoening uit. Als ik gezond blijf, blijf ik dit doen. Als ik hier niet meer zelfstandig kan komen, dan hoeft het niet meer."

Afbeelding