De eerste plastic doppen heeft Loes van Asten uit Ysselsteyn al binnen.
De eerste plastic doppen heeft Loes van Asten uit Ysselsteyn al binnen. Foto: Rikus ten Brucke

Doppen sparen voor het dorp

YSSELSTEYN | Plastic doppen inzamelen voor de minderbedeelden in het dorp, ze een bijdrage kunnen geven om mee te blijven doen of anderszins op weg te helpen. Het idee is van Loes van Asten (68) en ze is vastbesloten er in Ysselsteyn een succesvolle onderneming van te maken. "Ik wil wat doen voor het dorp", zegt Van Asten. Samen met dorpsondersteuner Linda Custers is ze een plan aan het opzetten. Een afzetadres is al gevonden.


Nee, de doppen gaan niet naar een regulier recyclebedrijf dat er paaltjes of ander straatmeubilair van maakt. Ze komen in Venlo terecht bij Susan Fila-van Dijk, eigenaar van Terra Design. Zij wil van de doppen onder de nieuwe bedrijfspoot Plastic Recycling Made Easy onder andere tegels, mozaïek en designmeubelen gaan maken, zoals zitbanken, stoelen en tafels. "Alleen meubels die voor binnen zijn bedoeld", laat de Venlose weten. "Plastic hoort niet buiten."

Zover is het nog niet. Zowel in Ysselsteyn als in Venlo worden momenteel voorbereidingen getroffen voor het doppenproject en de verwerking van het harde plastic. Wat beweegt Van Asten eigenlijk? "Ik loop al langer rond met de vraag wat ik meer kan doen voor Ysselsteyn. Ik woon er nu 21 jaar met veel plezier. Eerder deed ik vrijwilligerswerk in Venray via vrijwilligersorganisatie Match. In de wijk hielp ik oudere mensen. In Venray ben ik daarmee gestopt. In Ysselsteyn help ik nu twee oudere inwoners met boodschappen en vervoer. Maar ik wil meer betekenen. Persoonlijk heb ik als kind moeilijke tijden beleefd. Ik weet daarom dat gezinnen financieel of op andere gebieden het erg moeilijk kunnen hebben. Nu ik ouder word, kan ik er beter over praten. Heb ik lang niet gekund. Het geld dat we ophalen kunnen we bijvoorbeeld besteden aan kinderen in Ysselsteyn die het moeilijk hebben. Maar ook oudere mensen die steun kunnen gebruiken, willen we helpen. Met een rollator bijvoorbeeld, of dat ze mee kunnen doen met het eetpunt in het dorp of met de wekelijkse doe-dag."

Inmiddels verzamelt ze mensen om zich heen die haar kunnen helpen. Van Custers krijgt ze al de eerste steun, Susan Fila helpt haar op weg en Van Asten hoopt dat iemand zich meldt die de zakelijke kant van het verhaal op zich wil nemen. "Een paar denken erover na om mee te doen. Een gepensioneerde boer heeft al ruimte toegezegd voor opslag. Prachtig, natuurlijk."

Bij de gemeente Venray ligt inmiddels de vraag voor enkele kliko-containers voor de doppen. De bakken krijgen een plekje bij onder meer de plaatselijke supermarkt en de winkel van Vitelia. "We zoeken harde plastic doppen van verpakkingen van bijvoorbeeld frisdrank, sap, pap, melk, pindakaas, reinigingsmiddel, wasverzachter, crèmes en tandpasta", zegt de Ysselsteynse. "We moeten ze wel zo schoon mogelijk afleveren. Dus zonder karton, lijm of stickers. Natuurlijk zijn ook doppen uit heel de gemeente of erbuiten van harte welkom. Maar mensen moeten wel begrijpen dat de opbrengsten voor Ysselsteyn zijn bedoeld."

Wat ze moeten opbrengen, daar zijn geen harde cijfers van. Van Dijk denkt dat de vergoedingen liggen tussen de 16 cent en 25 cent per kilo. Stichting D-Dog zamelt plastic doppen in voor KNGF Geleidehonden. Vorig jaar was dat goed voor 51.000 euro, wat overeenkomt met zo'n 110 miljoen kilo aan doppen. Maar de actie van Van Asten staat op zich en heeft niets met honden te maken.

Loes van Asten wil voor Ysselsteynwat terugdoen

Fila vermaalt de doppen, ze worden daarna gesmolten en vervolgens verwerkt zonder toevoegingen van pigment of andere stoffen zoals weekmakers. "Ik wil naar een wereld zonder plastic, want het gaat totaal mis met het milieu. Gelukkig beginnen steeds meer mensen dat te begrijpen. Het zou mooi zijn als op den duur mensen als Loes de doppen en veel meer ander plastic afval zelf kunnen verwerken. Daar kan ik ze ook bij helpen." Op den duur wil Van Dijk ook andere plasticsoorten gaan verwerken. In de herfst van dit jaar wil ze starten met de verwerking van de plastic doppen van Van Asten onder het motto: 'Not My Plastic In The Oceans'.

"Dit moet een doorlopende actie worden, zodat we een geldpotje kunnen opbouwen", stelt een enthousiaste Van Asten, die al voorzichtig spreekt over een nieuw burgerinitiatief. "Maar we staan pas aan het begin. Belangrijk is nu dat er een groepje ontstaat dat de handen uit de mouwen wil steken. Dat kan bijvoorbeeld met inzamelen, administratie en communicatie. Alle hulp is welkom." Meer info over de doppenactie via loesvanasten@home.nl.

Afbeelding