Finn Rossen racet als jongen van negen jaar oud over het circuit.
Finn Rossen racet als jongen van negen jaar oud over het circuit. Foto: eigen foto

Jeugdige snelheidsduivel

Blitterswijck | Op de slaapkamer van Finn Rossen worden al drie boekenplanken gebruikt voor prijsbekers en trofeeën. Het 9-jarige snelheidsmonster uit Blitterswijck rijgt de prijzen aaneen. Afgelopen seizoen voegde de talentvolle kartrijder opnieuw twee titels toe aan zijn erelijst. Hij won het GK4-kampioenschap in de Honda cadet-klasse en werd ook nog clubkampioen van Raceway Venray. "Het gaat gewoon heel goed en ik vind het leuk om te winnen", vertelt Finn met een lach.


Het was voor de jonge Finn pas zijn eerste volledige wedstrijdseizoen, maar hij racet al vanaf zijn zesde in een kart. "Ik ben altijd al met speelgoedauto's aan het klooien en papa ging ook altijd karten. Ik mocht een keer mee en toen dacht ik eigenlijk meteen: dit wil ik ook gaan doen en dat mocht."

Finn startte in een zogenaamde babykart met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur, maar al snel kende hij de kartbanen op zijn duimpje en reed hij zonder te remmen over het circuit. Daardoor verdween voor hem de uitdaging en maakte hij al vlot de overstap naar een snellere kart. Hij racete al rap met tachtig kilometer per uur over de baan. "De kart was in eerste instantie teruggeschroefd naar zestig kilometer per uur, maar Finn kon al snel doorgroeien", vertelt zijn moeder Linda enthousiast.

Vanaf dit seizoen komt Finn namens het Belgische team DFK uit in de klasse Mini Parilla voor karts van 60cc. In deze klasse rijdt karttalent tot en met twaalf jaar. "Iedereen is wat sterker en wat sneller, denk ik. Maar ik leer snel", vertelt Finn. "Dat komt ook, omdat ik veel train. Tijdens trainingen leer je de perfecte racelijn. Je moet altijd over de curbs rijden. Een trainer staat vaak voor bochten om de perfecte racelijn aan te geven. Ik moet dan vlak langs hun voeten rijden. Gelukkig hebben ze geen slippers aan, want het gaat weleens mis."

Raceway Venray is zijn thuisbasis, maar het liefst rijdt hij op de kartbaan in Mariembourg. In de Belgische stad bij de Franse grens worden regelmatig wedstrijden verreden. "Soms vertrekt Finn dan om 05.00 uur al met zijn vader richting de wedstrijd", weet Linda. "Finn heeft een eigen kart en die past in een speciale bus. Dan kunnen ze in ieder geval een beetje doorrijden. Soms overnachten ze alvast in een hotel in de buurt, maar dat is niet altijd mogelijk natuurlijk." Wanneer Finn dit seizoen voor het eerst in actie komt, is nog niet duidelijk. In eerste instantie zou hij rijden in Frankrijk, maar dat gaat vanwege de huidige pandemie niet door. Als alles volgens plan verloopt, dan rijdt hij in mei in Mariembourg. Daarnaast kart hij ook vaak in Genk, Spa-Francorchamps en natuurlijk Venray. "Daar heb ik ook kunnen trainen. Niet zo vaak als normaal, dat is wel jammer." Voor de klasse Mini Parilla 60cc heeft Finn al wel veel kunnen oefenen. Hij heeft naar eigen zeggen wel duizend rondjes in de kart gereden. "We hebben de kart halverwege het vorige seizoen al gekocht. Vanaf dat moment heeft Finn in allebei de karts gereden hij heeft dus al eventjes kunnen oefenen. Zijn oude kart is verkocht."

Karten is een dure hobby, waarin Finn ook nog op zoek is naar nieuwe sponsoren om hem aan nieuw succes te helpen. Geïnteresseerden kunnen zich melden door een mail te sturen naar finnrossenkarting@ziggo.nl. "We hebben al wat lokale sponsoren die ons steunen. Het is leuk om de regio te promoten via sport", besluit Linda.

'Ik was altijd al met speelgoedauto's aan het klooien'
Afbeelding
Afbeelding