Joey van der Zanden werd in 2020 kampioen in de klasse MX2 senioren.
Joey van der Zanden werd in 2020 kampioen in de klasse MX2 senioren. Foto: Maycel de Bruijn

Kampioen na knieblessure

Wanssum | Joey van der Zanden kroonde zich in coronaseizoen 2020 tot kampioen in de klasse MX2 senioren. De 19-jarige motorcrosser uit Wanssum was net hersteld van een zware knieblessure, maar dat weerhield hem niet om weer onbevangen op de crossmotor te stappen. "In het begin dachten we dat ik mijn knie alleen had verdraaid, maar de schade bleek veel erger. Na een MRI-scan werd duidelijk dat ik mijn kruisband had gescheurd", zegt Van der Zanden. "Dat ik dan na mijn blessure meteen kampioen word, is natuurlijk fantastisch."


Het jaar 2019 wordt voor Van der Zanden gekenmerkt door zijn knieblessure. Hij verdraait zijn knie regelmatig tijdens het racen en uiteindelijk besluit hij naar het ziekenhuis te gaan voor controle. "Er werd gezegd dat er niks kapot was in mijn knie. Met krachttraining probeerde ik het gewricht sterker te maken, maar desondanks verdraaide ik mijn knie tijdens het racen weer. We lieten een scan maken en toen bleek toch dat er schade was. Ik moest onder het mes en de revalidatie zou negen tot twaalf maanden duren."

Voor zijn operatie dook Van der Zanden al het krachthonk in om de spieren en pezen in zijn knie sterker te maken. Mede dankzij deze inzet zat hij zes maanden na zijn operatie alweer op de crossmotor. "Ik heb veel getraind en dat heeft z'n vruchten afgeworpen, denk ik. Bang om opnieuw geblesseerd te raken ben ik niet. Zo zit ik niet in elkaar."

Na zijn kampioenschap in 2020 komt Van der Zanden in 2021 uit in de klasse MX2 inters. Wanneer de eerste wedstrijd van het kampioenschap verreden wordt, durft hij nog niet te voorspellen. "Er stonden veel wedstrijden op de planning, maar vanwege de coronacrisis worden dat er steeds minder. Ik hoop natuurlijk zo snel mogelijk op een wedstrijd, maar dat gaat nog wel even duren."

Tot die tijd houdt Van der Zanden zich vooral bezig met trainingen en heeft hij het druk met zijn werk als zwembadbouwer bij Mari in Wanssum. "In de weekenden zit ik op de crossmotor en train ik onder meer in Well, Lottum en Horst. Doordeweeks train ik voor namelijk mijn kracht en conditie. Daarnaast heb ik het gewoon erg druk op het werk. Veel mensen willen dit jaar een zwembad, zo lijkt het. Misschien omdat ze niet op vakantie hebben gekund vanwege het coronavirus. Ik neem onder meer het leidingwerk en de afwerking van de zwembaden voor mijn rekening."

Van der Zanden komt dit jaar zoals gezegd uit in de klasse MX2 inters. Wat hij van het komende seizoen moet verwachten, durft de motorcrosser uit Wanssum nog niet te voorspellen. "Ik heb de startlijst gezien en de meeste rijders ken ik wel uit het circuit. Het wordt een uitdaging. Die durf ik samen met mijn trouwe sponsoren wel aan te gaan, want zonder hun steun was het überhaupt onmogelijk om de crossen."

Verdraaide knie blijkt na MRI-scan scheurde kruisband
Afbeelding