Foto van Mgr. Lemmens en Wim Voesten in 1932.
Foto van Mgr. Lemmens en Wim Voesten in 1932. Foto: Eigen foto

Venrayse missionaris

Venray | Wilhelmus Gerardus Hubertus Voesten werd op 31 juli 1906 in de Hoenderstraat op de hoek met de Deken Thielenstraat in Venray geboren. Hij werd op 10 augustus 1932 in Stein tot priester gewijd. Op 15 augustus 1932 hield hij zijn Eerste H. Mis in de St. Petrus' Bandenkerk. De neomist werd door het Venray's Fanfare Corps door de versierde straten naar de kerk begeleid.


Zijn poging om als missionaris naar Nieuw-Guinea te gaan mislukte, omdat hij verzocht werd om in Rome Kerkelijk Recht te studeren. Hij werkte als promovendus en doceerde tevens aan het Theologicum van de MSC in Stein en wist zijn studie en docentschap te combineren met zijn werk als rector van het gezellenhuis bij de R.K. Werkliedenbond te Heerlen.
Tijdens de oorlog bood hij zich aan om ais aalmoezenier mee te gaan met geïnterneerde onderofficieren en militaire krijgsgevangenen in Duitsland. Daar nam hij twee jaar de geestelijke verzorging op zich in het kamp te Mühlberg aan de Elbe. Dit kampleven noemde hij achteraf de gelukkigste tijd van zijn leven. Na het oorlogsgeweld en ruwe kampleven kon hij echter niet meer wennen aan een geregeld kloosterleven en vroeg Rome te mogen terugkeren in de lekenstand.


Na zijn studies sociologie en economie vond hij een baan in Amsterdam. Hij trouwde met Jiske Alida Elise (Lieke) van Duijn. Het huwelijk bleef kinderloos. Na het overlijden van zijn vrouw Lieke in 1976, zocht hij weer aansluiting bij het religieuze leven. In augustus 1987 trad hij weer in in het klooster Missionarissen van het H. Hart in Stein en koos het bejaardenoord van het klooster als zijn thuishaven. Hij legde op 7 oktober 1987 opnieuw zijn gelofte af. Diezelfde avond overleed hij. Hij is begraven op het Kloosterkerkhof te Stein.

Bron: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep Oude Foto.