Ineke Grootemaat bracht maandagochtend in het gemeentehuis al vroeg haar stem uit, vanwege de coronapandemie neemt ze geen enkel risico.
Ineke Grootemaat bracht maandagochtend in het gemeentehuis al vroeg haar stem uit, vanwege de coronapandemie neemt ze geen enkel risico. Foto: Antoon Jeuken

Video: Eerder en veilig naar stembus

Venray | Vier stembureaus in de gemeente Venray openden afgelopen maandag en dinsdag al de deuren voor de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege de coronapandemie kregen ouderen en kwetsbaren de mogelijkheid om eerder te stemmen.

Ook in het Venrayse gemeentehuis kon begin deze week al gestemd worden. Ineke Grootemaat was maandagochtend een van de eerste kiezers in Venray. "Ik heb het als zeer prettig ervaren om eerder mijn stem uit te kunnen brengen", vertelt Grootemaat enthousiast over de gang van zaken. "Op het moment dat wij gingen stemmen, was het helemaal niet druk. Dan is de kans dat je besmet raakt met het coronavirus dus een stuk kleiner."

Toch had Grootemaat nog een puntje van kritiek op de gang naar de stembus in het gemeentehuis. "Het was prima georganiseerd, maar de in- en uitgang lagen toch wel vrij krap bij elkaar. Dat had wellicht wat anders gekund."

Georgette Verbist liet vlak na Grootemaat haar stemformulier in de stembus vallen. Ze vond het belangrijk dat ouderen en kwetsbaren eerder de mogelijkheid kregen om te stemmen. "We zijn erg voorzichtig. Als we naar buiten gaan, doen we een mondkapje op en nemen we geen enkel risico."

Cass Kamp, projectleider verkiezingen bij de gemeente Venray, was maandagochtend ook in alle vroegte aanwezig. "Dit jaar was natuurlijk veel anders. We hebben onder meer te maken gehad met briefstemmers en de stembureaus zijn twee dagen langer open. Daarnaast moesten alle stembureaus coronaproof worden ingericht en hadden we meer vrijwilligers nodig."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding