Afbeelding
Foto: Wim Wijnhoven

'Klimop-killer' actief in bossen

Blitterswijck | In de omgeving van het Roekenbosch in Blitterswijck is door één of meerdere personen klimop (hedera, red.) aangetast. De klimop groeide tegen verschillende bomen op, maar de wortels zijn doorgesneden en daardoor sterft de klimop af. Volgens tuinbouwer en natuurliefhebber Ger Wijnhoven uit Blitterswijck is er aangifte gedaan, maar Wijnhoven wil vooral een fabeltje uit de wereld helpen om verdere schade aan klimop in de toekomst te voorkomen.


"Klimop tast de bomen niet aan. De plan haalt zijn voeding uit de grond en zeker niet uit een boom. Een boom die is volgroeid met klimop, redt zich prima", vertelt Wijnhoven. "De klimop hecht zich alleen aan de boom met kleine vertakkingen. Ook groeit klimop in de regel niet verder dan de eerste vertakkingen van de boom. Als de takken dunner worden, dan kan de klimop moeilijk hechten en waait de plant los van de boom."

De man of vrouw die de wortels van de klimop doorsneed, probeerde volgens Wijnhoven wellicht wat goeds te doen, maar een boom redt zich prima mét klimop. "Daarnaast heeft klimop een belangrijke functie. Insecten kunnen zich erin vestigen en ook vogels kunnen erin schuilen of zich erin nestelen. Daarnaast bloeit klimop pas laat in het jaar en dan komen er ook weer insecten op de plant af."