Oud-Venraynaar Bram van Langen is singer-songwriter.
Oud-Venraynaar Bram van Langen is singer-songwriter. Foto: eigen foto

'Liedje over mijn vader'

Venray | Singer-songwriter Bram van Langen (38) was onlangs even terug bij zijn ouders in Venray. De oud-Venraynaar bracht verschillende liedjes uit die al langere tijd op de plank lagen. Speciale aandacht was er voor het nummer Cake and Coffee. Van Langen schreef het lied, dat gaat over zijn vader, al in 2009, maar pas nu is het officieel uitgebracht. "Ik wilde thuis zijn toen dit nummer werd uitgebracht. Mijn vader kende het liedje al wel natuurlijk", vertelt Van Langen.

Van Langen is geboren en getogen in Venray. Na de havo op het Raayland College vertrok hij naar Amsterdam om in Alkmaar naar het conservatorium te gaan. "Ik was ook aangenomen op het conservatorium in Rotterdam, maar die stap vond ik wat te groot vanuit Venray. Alkmaar was in mijn ogen een soort tussenstap en ik voelde een goede klik met de gitaardocent daar, dat heeft ook meegespeeld in mijn keuze."

De singer-songwriter begon pas op zijn veertiende met het spelen van gitaar. De fijne kneepjes van het vak werden hem bijgespijkerd door gitaardocent Ad Welten uit Venray. "Ik had in eerste instantie meer met een drumstel, maar dat instrument was niet geschikt voor het rijtjeshuis waar we in woonden. Mijn vader speelde ook gitaar en het hele huis stond eigenlijk vol met gitaren, dus de link met de gitaar was snel daarna gelegd."

Op het conservatorium in Alkmaar gaat het Van Langen goed af. Hij volgde lessen gitaar, pop en jazz en later ook basgitaar. In 2005 studeerde hij af en aansluitend speelde hij in verschillende bands, maar geleidelijk begon hij als singer-songwriter meer eigen werk te maken. Van Langen ontwikkelt ook een voorliefde voor Scandinavië. Normaliter is hij meerdere weken per jaar in Zweden, waar hij inmiddels een vriendenkring heeft opgebouwd, te vinden. "Ik voel me daar ook echt thuis. Het is een inspirerende omgeving en het is de plek waar ik rust ervaar. Het is eigenlijk begonnen toen ik op vakantie ging naar Kopenhagen (hoofdstad Denemarken, red.). Toen reisde ik daarna over de brug naar Zweden en was ik helemaal verkocht. Ik heb ook opgetreden in Zweden, Estland, Letland, Litouwen, IJsland, Denemarken, Duitsland Portugal en Italië. In dat laatste land was ik veel op het eiland Sicilië te vinden. Ik speelde in die tijd veel voor kleine groepen mensen. Meestal in cafés, kroegjes, maar ook in huiskamers. Ik mis het optreden en het publiek momenteel ontzettend. Ook mis je het gevoel muziek te kunnen delen in het moment."

Van Langen speelde drie jaar in verschillende coverbands, trad veel op tijdens bruiloften en deed ook zo'n 60 dinnershows per jaar in een studio in Hilversum. "Het was leuk en zeer leerzaam, maar na verloop van tijd begon het eentonig te worden. Ik nam op een gegeven moment de keuze om me te focussen op mijn eigen werk en verder te gaan als singer-songwriter. Dat ging eigenlijk hartstikke goed en ik had ook veel boekingen, totdat de wereld natuurlijk compleet veranderde vanwege de pandemie."

De artiest besloot zich op zijn eigen werk te storten en ging nummers uitbrengen die hij al op de plank had liggen. "Mijn nieuwste liedje Jekyll & Hyde is uit en ook mijn eerste EP Twelve Years (Acoustic Sessions) is binnenkort verkrijgbaar. Er komt nog veel meer nieuw werk aan. Ook het uitbrengen van het liedje Cake and Coffee was toch weer spannend. Mijn vader heeft mij de eerste kneepjes van het vak geleerd en daar ben ik hem voor altijd heel dankbaar voor."

Bram van Langen voortvarend als singer-songwriter
Afbeelding