Wetenschappers, ingenieurs en uitvinders werken in het programma aan levensverrijkende uitvindingen
Wetenschappers, ingenieurs en uitvinders werken in het programma aan levensverrijkende uitvindingen Foto: Eigen foto

Bo Jeuken: 'We Gaan Het Maken'

Landsmeer | Op maandag 22 maart is de laatste aflevering van het tv-programma We Gaan Het Maken te zien op NPO 1. Voor Bo Jeuken (37) uit Venray was het een bijzondere productie. "Ik heb samengewerkt met de beste mensen en het heeft van alle kanten bloed, zweet en tranen gekost, maar dat is er ook vanaf te zien." De uitzending begint om 21.30 uur, maar is ook, net als de eerste drie afleveringen, te bingen via NPO Start.


Bo Jeuken (foto-inzet), geboren en getogen in Venray, woonde tot haar achttiende met veel plezier in haar geboorteplaats, voordat ze naar het westen van het land verhuisde om haar dromen te verwezenlijken als regisseur en programmamaker. Bij het grote publiek brak ze door met de tv-serie Rambam. Ze ging zich vervolgens achter de schermen verder ontwikkelen als maker. "Ik heb me daarbij voornamelijk op redactie, ontwikkeling en (item)regie gericht." De laatste anderhalf jaar was ze een van de makers van het nieuwe programma We Gaan Het Maken, een serie waarin een groep wetenschappers, ingenieurs en uitvinders maandenlang werkt aan levensverrijkende uitvindingen voor een groep mensen met een beperking en een specifieke hulpvraag. "Bijvoorbeeld aan een oplossing voor een vader die niet naar buiten kan om te voetballen met zijn kinderen vanwege een ernstige vorm van lupus. Of een jongen met duchenne die steeds lastiger kan gamen. Ik voelde me bij dit project bijzonder verantwoordelijk voor de inhoud en het totaalplaatje. Maar dat gold eigenlijk voor het hele team. Het bijzondere is dat er twee projecten langs elkaar lopen. Er wordt aan een unieke uitvinding gewerkt enerzijds, en aan de andere kant wordt daar een tv-programma omheen gebouwd. Het is best bijzonder om zo veel tijd te krijgen om een programma te maken. Daarnaast is het natuurlijk fantastisch om te mogen registreren hoe slimme lieden bijzondere dingen maken voor mensen die daar gelukkiger en zelfredzamer van worden."

Bijzondere momenten waren er in overvloed tijdens de opnamen, met als terugkerende hoogtepunten de uitreikingen van de uitvindingen. "Het blijft ook altijd spannend om te zien of iets op de dag zelf ook écht werkt. Dat ging meestal goed, maar soms ook niet. Maar dat hoort er dan ook gewoon bij."

De opnamen voor het programma werden gestart toen corona nog niet het dagelijkse leven bepaalde, maar gingen vervolgens wel door toen de pandemie een feit was. "Hoewel ik niet bepaald een vitaal beroep heb mag je in mijn vak onder strenge voorwaarden blijven werken. Die namen we natuurlijk strikt in acht. Ik ben inmiddels de tel kwijt hoe vaak ik getest ben", zegt ze lachend. Het waren ook voor de programmamaker roerige tijden, waarin ze beviel van haar tweede kind, Alex. Ze wordt vandaag alweer een jaar. "Ze is drie dagen na onze eerste 'intelligente' lockdown geboren. Toen iedereen nog het gevoel had dat de wereld in de fik stond. Het heeft ervoor gezorgd dat ik redelijk op tijd, na zes weken, weer aan het werk ben gegaan. Ik werd nogal ellendig van de 'raamvisite' en het feit dat ik niet eens een bak koffie met een vriendin kon doen."

Bo is geen echte planner, de toekomst laat ze op zich afkomen. "Ik werk aan een nieuw idee voor een documentaire en ben daarnaast losse klussen voor verschillende opdrachtgevers aan het doen. Verder vind ik het ook heerlijk om even niet zo hard te rennen en wat verloren tijd met mijn kinderen in te halen." Aan het einde valt een korte stilte op de vraag of ze ooit terugkeert naar Venray. "Ik kom regelmatig in Venray. Ik ben nogal dol op mijn familie, dus die zie ik veel. Of ik ooit definitief terugkeer weet ik niet. Voorlopig niet, maar zeg nooit nooit."

Afbeelding
Bo Jeuken