'ProRail aan de lat voor sluiting spoorwegovergang'

VENRAY/SMAKT | Wethouder Jan Loonen vraagt bij ProRail opheldering over het plan om de spoorwegovergang ter hoogte van het Pelgrimshuis in Smakt af te sluiten voor alle snelverkeer. Alleen fietsers en voetgangers zouden de overgang nog kunnen passeren. Loonen: "ProRail staat ervoor aan de lat."


Petra van Duijnhoven (CDA) stelde tijdens de commissie Werken en Besturen van vorige week vragen hierover aan Loonen. Dorpsraad Smakt-Holthees vroeg ProRail in een brief al eerder af te zien van dat plan, dat vanwege de verdubbeling van de spoorlijn in Smakt noodzakelijk zou zijn.
Mocht ProRail vasthouden aan dat plan, dan moet auto-, vrachtwagen- en landbouwverkeer voortaan gebruikmaken van de spoorwegovergang op de Loobeekweg, een halve kilometer verderop. De dorpsraad vindt dat om allerlei redenen een slecht plan en wil daarover met ProRail in gesprek.

Van Duijnhoven stelt dat de gemeente op grote kosten wordt gedreven, omdat de Pelgrimslaan richting de Loobeek verbreed zal moeten worden voor vrachtverkeer. Hetzelfde geldt voor twee kruispunten in de buurt van die overgang. Maar wie draait op voor de kosten? Ze vraagt zich ook af of een verkeerskundige de situatie ter plekke kan bekijken en of de plannen wel nodig zijn.


Loonen gaf aan dat ProRail stelt dat de situatie bij de spoorwegovergang bij het Pelgrimshuis onveilig is en dat daarom een aanpassing nodig is. "Maar wij hebben hierover nog geen standpunt ingenomen."
ProRail is volgens Loonen verantwoordelijk voor de gevolgen van de gedeeltelijke sluiting. "De kosten die ermee zijn gemoeid zijn daarom voor ProRail. We willen de analyse van ProRail zien en ze vragen naar het waarom van hun keuze. Van Duijnhoven hoopt tijdens de volgende commissievergadering van 21 april op antwoorden.