Joof Teeuwen wil college wakker schudden

'Natuurvriendelijk beheer van bermen'

Venray | Als het aan Joof Teeuwen van Vogelwerkgroep Maas en Peel ligt, dan gaat de gemeente Venray vandaag nog werken met het certificaat Kleurkeur van De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur. Het keurmerk is gericht op maaibeheer van bermen en andere groenstroken. 'Kleurkeur is bedoeld voor opdrachtgevers zoals gemeenten en ook voor opdrachtnemers, aannemers en groenbedrijfen', schrijft Teeuwen in een brief aan het college van B en W en de gemeenteraad van Venray.


Er is de laatste tijd veel aandacht voor biodiversiteit en dat is volgens Teeuwen niet voor niets. 'We zien dat overal de natuur, de planten en dieren onder druk staan. Veel insecten gaan sterk achteruit en deze vormen een belangrijke basis voor ons hele ecosysteem. Ook in onze gemeente speelt dit, maar daar kunnen we samen wat aan doen. Als we in het beheer van ons openbaar groen, onze parken, groenstroken en bermen, rekening houden met planten en dieren, dan kunnen ze daar leefgebied vinden'.

Het vinden van leefgebied is volgens Teeuwen belangrijk voor de biodiversiteit en ook voor de inwoners van de gemeente Venray. 'Een natuurlijke omgeving is belangrijk voor de gezondheid van mensen en zorgt voor het opvangen van extremen die steeds meer voorkomen door de verandering van ons klimaat'.

Certificaat van Vlinderstichting en Stichting Groenkeur

Teeuwen hoopt dat de gemeente Venray besluit om in haar beleid vast te leggen dat tijdens het beheer van openbare ruimte nadrukkelijk rekening gehouden wordt met biodiversiteit. Hij wijst daarbij op het gebruik van Kleurkeur. 'Dit certificaat kan de gemeente op weg helpen. Dit keurmerk is gericht op goed maaibeheer van bermen en andere groenstroken. Medewerkers worden geschoold en gezamenlijk zorgen opdrachtgever en opdrachtnemer voor bermen waar planten en dieren weer kunnen overleven'.

Teeuwen verzoekt het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad te gaan werken met Kleurkeur in de aanbestedingen zodat iedereen weet dat de uitvoerders garant staan voor goed en natuurvriendelijk beheer van bermen en andere groenstroken. 'Dat is goed voor de biodiversiteit en ook goed voor alle inwoners van Venray'.


Meer informatie over het certificaat Kleurkeur is te vinden op de website www.vlinderstichting.nl/kleurkeur.