'Driehoek': doodse stilte

VENRAY | Hoe staat het het eigenlijk met de aanpak van de problemen in de Vergeten Driehoek? Blijkbaar een goeie vraag, want niemand die er wat zinnigs over kan zeggen. Het college niet, de politiek niet en betrokken omwonenden en de wijkraad ook niet.


Een omwonende van de Vergeten Driehoek (Henseniusstraat, Langstraat en Paterslaan en omgeving), die anoniem wil blijven (naam bij de redactie bekend), spreekt van een grote teleurstelling. "Al meer dan een jaar is er niets gebeurd wat op actie lijkt door de gemeente. Buurt en wijkraad horen niets over eventuele maatregelen. Ook niet als we erom vragen. Er zou een werkgroep komen, nooit meer wat van gehoord. En het is er hier echt niet rustiger op geworden. Er staan nog steeds rijen mensen bij de coffeeshops en de avondklok wordt in de buurt genegeerd. Maar handhaven, ho maar. Er is hier niks veranderd."

Hoe zat het ook al weer met die Vergeten Driehoek? Kern van de problematiek is de aanwezigheid van twee coffeeshops die jaarlijks samen zo'n half miljoen klanten ontvangen. Dat zorgt voor veel verkeersoverlast, drugsdealers in de straten, afval op straat en geluidsoverlast. De problemen doen zich vooral voor tussen 17.00 uur en 20.00 uur. In deze coronatijd mogen de coffeeshops openblijven. Op aandringen van Klankbordgroep Vergeten Driehoek ging de gemeente akkoord met een onderzoek naar de overlast om vervolgens met maatregelen te komen, bedoeld om de buurt leefbaarder te maken. BureauLokaleZaken uit Rotterdam bracht de problematiek in kaart. De onderzoeksresultaten toonden wat iedereen eigenlijk al wist: de coffeeshops trekken de problemen naar zich toe, verplaatsen van Halicarnas en Switch zou moeten worden onderzocht. In het eerste kwartaal van 2020 zou er meer bekend worden over mogelijke maatregelen, liet toenmalig burgemeester Hans Gilissen weten. In die periode nam Luc Winants het stokje over van Gilissen, sindsdien heerst er doodse stilte rond de Vergeten Driehoek. Wel liet Winants nog weten dat hij de naam Vergeten Driehoek niet meer zou gebruiken, want hij zou dat gebied zeker niet vergeten.

Lees verder op pagina 10.