Plukweide in Oirlo als onderdeel van breed bloemenlint

OIRLO | Een braakliggend terrein bij de Haalakker in Oirlo verandert de komende jaren in een bloemenzee. In de plukweide vlak bij de spoorlijn komen zo'n dertig verschillende soorten bloemen te staan. Het bloemenpark is een initiatief van Dorpsraad Oirlo en maakt onderdeel uit van Bloemenlint Limburg. Kartrekker van het lint is de natuurstichting IKL, die daarbij steun krijgt van de provincie Limburg.


Door Henk Baltussen


De spelregels om aan het project deel te nemen zijn simpel. Zoek een terrein van tenminste 250 vierkante meter tot een maximum van een halve hectare (5000 m2) en je maakt aanspraak op een bloemenzaadmengsel dat voor slechts 6,25 euro kan worden aangeschaft bij IKL. Vervolgens is het aan het (in dit geval) dorp zelf er iets moois van te maken. Dat gaat volgens Frank Steeghs van Dorpsraad Oirlo ook gebeuren. "Bijna het gehele terrein wordt ingezaaid. Dat doen we met de hand om het zaadmengsel zo goed mogelijk te verspreiden. Voor het inzaaien, dat deze maand nog gebeurt, wordt de grond eerst nog goed losgemaakt. Tevens wordt het terrein geëgaliseerd, omdat er flinke gaten in zitten. De groenploeg van het dorp houdt het gebied schoon. Er worden geen spuitmiddelen gebruikt op de bloemen om de insecten een kans te geven."


Op die manier hopen provincie en IKL dat er een bloemenlint door Limburg ontstaat om de leefomstandigheden voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten te verbeteren. Het bloemenzaadmengsel is daar speciaal voor samengesteld. Het is een mix van een- en tweejarige soorten die op verschillende tijden bloeien. Zo biedt het bloemenlint het hele jaar voedsel en beschutting wat tevens een impuls is voor de biodiversiteit. De Haalakker wordt volgens Steeghs gebruikt als voorbeeld om dorpsbewoners te laten zien wat meer biodiversiteit inhoudt en om ze te laten wennen aan de nieuwe uitstraling die steeds meer gebieden gaan krijgen. Steeggs: "Het wordt ook een plukweide waar inwoners gratis bloemen kunnen plukken." Ook particulieren die een terrein van tenminste 250 vierkante meter op die manier willen inrichten met bloemen, kunnen het zaadmengsel bestellen via www.ikl-limburg.nl/regelingen/bloemenlint-limburg.


Dorpsraadvoorzitter Anita Loonen gaf ook aan dat enkele bomen op Oirlo's grondgebied, die in de nabijheid van de spoorlijn staan, moeten verdwijnen om de verdubbeling van het spoor mogelijk te maken. "Maar ter compensatie worden elders nieuwe bomen aangeplant."