Joke Janssen uit Holthees is blij dat ze de zwemlessen vanaf dinsdag eindelijk weer mag opstarten.
Joke Janssen uit Holthees is blij dat ze de zwemlessen vanaf dinsdag eindelijk weer mag opstarten. Foto: Rikus ten Brücke

Zwemscholen staan te popelen

Holthees | Joke Janssen uit Holthees sprong maandagavond een gat in de lucht toen ze hoorde dat de zwemscholen vanaf dinsdag 16 maart weer open mogen. Ze kan haast niet wachten tot het moment dat de zwemlessen bij haar Zwemschool Joke weer opstarten. "Daar zijn we echt aan toe. Ik sta te trappelen om weer te beginnen. Het is een hele puzzel om het rooster te maken, maar daar komen we wel uit", vertelt Joke Janssen over de heropening van de zwembaden.


Zwemscholen in Nederland zijn al sinds 15 december gesloten en de wachttijd is daardoor overal flink opgelopen. Ook bij de zwemschool van Janssen aan de Gildestraat in Holthees is de wachtlijst veel langer geworden. "De wachttijd is nu ruim twee jaar", vertelt Janssen. "Zo'n lange wachtlijst kunnen we alleen wegwerken als we zeven dagen in de week en 24 uur per dag gaan lesgeven. Dat is niet reëel. We gaan doen wat we kunnen, maar ook wij kunnen niet toveren. Alle zwemscholen in Nederland hebben te maken met lange wachtlijsten. Gelukkig kunnen we nu weer aan de slag."

Janssen gaat wel extra lessen verzorgen, maar is gebonden aan schooltijden en weekenden. "Er zijn andere zwemscholen die al vanaf 06.15 uur zwemlessen gaan verzorgen, maar ik weet uit ervaring dat dat niet de oplossing is. We moeten gewoon zo snel mogelijk beginnen, alleen op die manier kunnen we de zwemveiligheid voor de zomervakantie nog vergroten."

Toch is ook de herstart voor Janssen ook van financiële noodzaak. Omdat haar zwemschool pas in 2019 is gestart op de huidige locatie kon ze tijdens de lockdowns geen cijfers overleggen en daardoor aanspraak maken op steunpakketten. "We hebben 2019 echt gebruikt als opstartperiode. 2020 moest een topjaar worden, maar het coronavirus gooide al snel roet in het eten. Mocht er weer een gedwongen sluiting komen, dan blijven de problemen zich verder opstapelen. Laten we hopen dat we vanaf nu niet meer dicht hoeven en dat we de kinderen gewoon kunnen voorzien van zwemlessen. Daar doen we het immers voor."

Afbeelding