Myrna van Rens: "Dansen is een uitlaatklep en het is goed om weer samen in groepsverband plezier te maken.”
Myrna van Rens: "Dansen is een uitlaatklep en het is goed om weer samen in groepsverband plezier te maken.” Foto: Mees Riechelman

‘Wij gaan buiten dansen!’

Venray | Voor alle ondernemers hebben de coronamaatregelen gevolgen. Ook voor Myrna van Rens. Zij is eigenaar van Danshuis Venray. Van kleins af aan zijn dans en sport haar lust en haar leven. Door de huidige maatregelen vallen veel van de activiteiten echter stil.


De dansstudio maakte de afgelopen tijd een transformatie door van binnen naar buiten. Van een groep lesgeven in een zaal naar persoonlijk of groepslessen buiten. Toen de deuren moesten sluiten, wist Van Rens dat het geen optie was om stil te zitten. Zij wilde iedereen blijven ondersteunen in manieren van gezond bewegen. "Ontspanning en beweging zijn voor iedereen nu extra belangrijk. Maar hoe vind je manieren om dit te kunnen doen en hou je moed? Niet alleen heb ik de zorgen om weinig beweging, maar ik kan het ook ontzettend moeilijk aanzien dat de jeugd nu al zo lang thuiszit en er zo weinig ‘oplettende ogen’ zijn. Ik begrijp heel goed, dat iedereen als de dood is om de scholen open te doen. Maar als het even meevalt met die verspreiding door jeugd, dan is het enorm belangrijk ze zo snel mogelijk weer naar school en de sport of dansschool te laten gaan.”

Myrna van Rens kwam direct in actie toen de deuren moesten sluiten. De eerste stap was een online programma samenstellen. Dat lukte, maar daar bleef het niet bij. Om kinderen te blijven prikkelen, bedachten de docenten van Danshuis Venray leuke challenges, waarbij kinderen op een andere manier met dans bezig zijn. Door zelf dansen te maken of zich te verdiepen in bekende balletten.
“Ik heb mijn danslessen anders moeten inrichten, zonder posities en richtingen, en door de dansen langzamer uit te leggen. We deden ook online spellen en quizjes over dans." Na het bericht dat kinderen, jongeren en volwassenen weer samen mogen trainen in de buitenlucht, was Myrna van Rens opgelucht, want ook dit is weer een stapje in de goede richting. “Alle binnenlocaties moeten voorlopig nog gesloten blijven, maar gelukkig laat het weer het langzaam toe dat ook wij de eerste danslessen in de buitenlucht kunnen organiseren. Dat is echt ontzettend belangrijk voor ons en voor de cursisten”, weet Van Rens. “Juist in deze tijd is het voor kinderen zo belangrijk om hun energie kwijt te kunnen. Dansen is een uitlaatklep en het is goed om weer samen in groepsverband plezier te maken. We zijn hiervoor de samenwerking aangegaan met Mixed Hockeyclub Venray (MHCV) en sportcoach Danny Vullings."

Ze vervolgt: “We laten het niet bij de buitenlessen. Volwassenen vanaf 27 jaar mogen weer in kleine groepjes trainen, de persoonlijke benadering vind ik erg leuk. Je kunt mensen op persoonlijk niveau beter helpen en je kunt samen bekijken wat er nodig is de doelen te bereiken. Dus vanaf volgende week wordt er ook dansles gegeven aan kleine groepjes volwassenen."

De docenten van Danshuis Venray staan te popelen om iedereen weer te mogen ontvangen. “Uiteraard met inachtneming van alle richtlijnen. Het leuke is: iedereen kan zich aanmelden voor de lessen. Zowel leden als niet-leden zijn welkom. We hopen op deze manier kinderen uit Venray met een passie voor dans even een middagje lekker te laten bewegen.”

Iedereen kan zich aanmelden voor de danslessen door een mailtje te sturen naar info@danshuisvenray. nl. Bij bevestiging van de aanmelding ontvangen de kinderen alle benodigde informatie, zoals de richtlijnen van het RIVM, en de exacte locatie. De eerste lessen starten volgende week.