RUD controleert veeboeren in Venray op gebruik van de beste technieken

VENRAY | Cees de Vocht van Venray Lokaal wil van het college weten hoe het met de Europese BBT-richtlijn is gesteld binnen de veehouderijen in Venray. BBT staat voor de Best Beschikbare Technieken. Wethouder Cor Vervoort gaf dinsdag tijdens de commissie Wonen aan dat de BBT-controles van de Venrayse veehouderijen als een project door de RUD (Regionale Uitvoeringsdienst) wordt opgepakt.


Door Henk Baltussen


In 2017 is de Europese BBT-richtlijn vastgesteld. Gekoppeld aan deze richtlijn is de verplichting dat binnen vier jaar vanaf 2017 deze technieken binnen de vergunning voor een intensieve veehouderij toegepast worden en naar behoren in werking zijn. Om de belasting voor de omgeving op het gebied van ammoniak, fijnstof en geur zo laag mogelijk te houden. Nu die termijn van vier jaar is verstreken, wilde De Vocht weten hoe de vlag er in Venray voor staat.

De BBT-regel geldt speciaal voor de zogenaamde de IPPC-bedrijven. IPPC staat voor Integrated Pollution Prevention and Control (preventie en bestrijding van verontreiniging), een Europese richtlijn inzake industriƫle emissies waarmee ook de veehouderij te maken heeft. In Venray zijn dat 151 veebedrijven.

"Voor Venray als de meest veedichte gemeente van Nederland is dit buitengewoon belangrijk omdat hiermee ook een bijdrage kan worden geleverd aan het terugdringen van de stikstofbelasting in Nederland", stelde De Vocht dinsdag. Hij wilde daarom van Vervoort (met toezicht en handhaving in zijn portefeuille) weten of intensieve veehouderijen in de gemeente Venray inmiddels aan die richtlijnen voldoen. Mochten de doelstellingen zijn gehaald, dan zou dat volgens De Vocht heel goed nieuws zijn, wat tevens wil zeggen dat de veehouderij in Venray op orde is. "En ook de gezondheid van de burger gaat er op vooruit, door vermindering van fijnstof en geur", vulde De Vocht aan.


Actueel beeld ontbreekt

Maar zijn partijgenoot Vervoort moest hem dinsdagavond teleurstellen. "Een volledig actueel beeld is nu niet beschikbaar", zei wethouder Vervoort. "We hebben in Venray de meeste bedrijven, daarom willen we dat met de RUD projectmatig gaan aanpakken. Wanneer mocht blijken dat bedrijven niet aan de BBT voldoen, dan zal de vergunning aangepast moeten worden. Dit jaar willen we regionaal starten met de RUD-controles."


De Vocht wil op de hoogte worden gehouden over het project en er ook inzage in hebben. Dat kon Vervoort niet beloven. "Het gebeurt onder de paraplu van de RUD. Over het geven van die tussentijdse info moet overleg plaatsvinden."