Teun van de Keuken op de fiets op zoek naar mest in Venray

VENRAY | Het nieuwe tv-programma De Vuilnisman van Teun van de Keuken zorgde de afgelopen twee uitzendingen al voor gefronste wenkbrauwen. Dat zal komende zondag niet anders zijn als Van de Keuken de gemeente Venray in de schijnwerpers zet. Hij laat in de aflevering De Toverdoos zijn licht schijnen over mest als afvalproduct. Of moet mest niet als afval worden gezien? Met André van Maarschalkerwaard uit Leunen trekt hij er met de fiets op uit naar onder meer Ysselsteyn.


Door Henk Baltussen


Van Maarschalkerwaard vindt het niet gek dat de programmamaker voor het mestverhaal in Venray aanklopt. "We hebben hier 650.000 varkens, 4.200.000 kippen, 14.000 koeien, en 8.000 geiten. Dat die beesten allemaal samen een enorme hoeveelheid mest produceren, zal niemand verbazen. Maar 15 procent van die mest kan worden benut om plantjes op Venrays grondgebied harder te laten groeien, de overige 85 procent wordt afgevoerd."

Waar blijft dat allemaal, hoe zit het met mestvergisting en stroom- en warmteopwekking? Van Maarschlakerwaard: "De programmamakers hebben diverse mensen gesproken om meer te weten te komen over de impact van de mestvergister op de omgeving, maar vonden nauwelijks mensen die hun verhaal voor de camera wilden vertellen. Daar sta ik niet van te kijken. We hebben in Venray absurd veel vee. De kans dat iemand uit je familie of je omgeving daarmee zijn boterham in die sector verdient, is groot. De enorme omvang van de veehouderij in Venray is het resultaat van de wijze waarop onze lokale bestuurders de afgelopen decennia de groei een warm hart toe hebben gedragen. Nergens in de wereld is de veedichtheid zo groot als in onze regio. Een twijfelachtige eer."

Dat Van de Keuken met Van Maarschalkerwaard op pad ging is niet vreemd. Hij verdiept zich al jarenlang in de intensieve veehouderij en de gevolgen ervan. Zoals de mestproblematiek waar Van de Keuken zich op focust. Van Maarschalkerwaard: "Biedt de mestvergister dan een oplossing? We zullen het zondag zien. Duidelijk is wel dat deze groene vlieger niet opgaat. Vaak wordt gepretendeerd dat mest kan zorgen voor groene stroom, maar dat is een misvatting en misschien zelfs misleidend. In een mestvergister zorgen de zogenaamde co-producten voor de productie van gas, en vormt de mest alleen maar ballast in het proces. Ook oud-CDA-minister Veerman, die destijds heil zag in de vergister, erkent nu dat het verhaal duurzame energie beter te verkopen is dan het wegwerken van een mestoverschot."

In de tv-uitzending, die op zondag 14 maart om 20.25 uur wordt uitgezonden op NPO2, is ook aandacht voor een justitieel onderzoek dat loopt naar een mestvergister in Ysselsteyn die in 2017 werd stilgelegd. Er lopen nog meer onderzoeken naar mestfraude in Limburg en Brabant.

Lees verder op pagina 9.