'Desnoods naar Raad van State om bouw te vertragen'

SMAKT | De familie Etman uit Smakt zal niet aarzelen de stap naar de rechter te maken, mocht een gesprek met ambtenaren van de gemeente Venray niets opleveren. "Desnoods zetten we door tot de Raad van State", zegt Herman Etman, die de bouw van zes woningen naast zijn woning niet ziet zitten. Vooral de procedure van het project stuit hem en zijn vrouw tegen de borst.


Door Henk Baltussen


Etman: "Van een omgevingsdialoog is nooit sprake geweest. Aannemer Claassen die de huizen blijkbaar bouwt, hebben we ook nooit gesproken en Dorpsraad Smakt ook niet. De gemeente gaat er volgens ons van uit dat die contacten wel allemaal zijn geweest. De dorpsraad zou het eens zijn met de woningbouw. En dan gaat de gemeente er blijkbaar van uit dat iedereen het ermee eens is."

Eind 2019 presenteerde Rob Claassen uit Leunen een plan voor vier of zes woningen in de Rector Cremersstraat in Smakt. "Op het laatste moment werden we voor de presentatie uitgenodigd door iemand van de dorpsraad. Maar die zei erbij 'dat de plannen al in kannen kruiken waren'", zegt Etman. "Nu blijken er zes woningen te komen, en geen vier. Met vier zouden we nog kunnen leven. Ons belangrijkste praktische bezwaar voor zes woningen is het verlies aan privacy. Twee woningen komen met de rug naar de zijkant van ons huis te staan. Dat leidt ertoe dat wij vanuit de slaapkamer bij de buren binnen kunnen kijken. Verder zal er sprake zijn van overlast door hinderlijke geluiden. Onze rust wordt erg verstoord met alle gevolgen van dien. De schade aan privacy en rust door dit plan van het hofje is voor ons een angstvisioen. Een ander punt is de geweldige toename van het verkeer en verdwijnen van openbaar groen. Men heeft naar ons oordeel alleen oog voor meer woningen, maar sluit de ogen voor de gevolgen bij de uitvoering van de plannen. We vinden dat bewoners van de straat daar ook wat in te zeggen hebben."

Het echtpaar Etman is vrijdag 12 maart op het gemeentehuis uitgenodigd voor een gesprek. "Een omgevingsdialoog in bijvoorbeeld het Pelgrimshuis in Smakt kan niet", zegt Etman. "En via de computer dat doen, daar zijn we niet toe in staat. Daarom zijn we blij dat we in het gemeentehuis terechtkunnen. Dan kunnen we goed onze bezwaren toelichten en aangeven waar het in de procedures allemaal fout is gegaan. In de straat is nog een familie die met de gemeente daarover in gesprek gaat."


Rob Poels, voorzitter van Dorpsraad Smakt-Holthees, vraagt de familie Etman om geduld. "We doen ons best, maar we kunnen nog geen concreet plan overleggen. Het voortraject van het bouwplan, zoals geluidsmetingen en archeologisch onderzoek, is nog in volle gang. Als er een plan ligt, komt er nog een inspraakavond. Overigens willen ook andere mensen weten hoe het ermee staat, omdat ze daar willen gaan bouwen."