Afbeelding
Foto: eigen foto

Kamerlid ontmoet zwerfafvalhelden

Venray | Kandidaat-Kamerlid Marieke van Duijn uit Haarlem heeft tijdens haar ruim duizend kilometer lange fietstocht de trouwe zwerfafvalopruimers Jente Rossen (10) en Yfke Sikes (11) ontmoet.


Tijdens haar rondgang door Nederland bezocht Van Duijn, nummer 38 op de landelijke lijst van de PvdA, groene initiatieven. Dat deed ze vanwege de coronapandemie per fiets, om op die manier toch de regio in te kunnen om mensen te zien en spreken. Van Duijn ontmoette in deze verkiezingstijd veel betrokken vrijwilligers die zich er volgens haar 'voor inzetten om hun leefomgeving duurzamer, gezonder en socialer te maken'. Het gesprek met de Yfke en Jente van afgelopen zaterdag was volgens haar 'een van de hoogtepunten van haar tocht'.


"Yfke en Jente willen een plasticvrije wereld en een gezond leven. Om dat kracht bij te zetten, gaan ze elke week op pad om al het zwerfafval in Venray op te ruimen", meldt Van Duijn. "Heel sterk en inspirerend, want een beter milieu begint bij jezelf immers. Maar overheden hebben hier natuurlijk ook een belangrijke rol in en ik zet me hier ook zeker voor in. Het is bij elk initiatief weer geweldig om te zien dat zoveel mensen hun steentje bijdragen. En van deze meiden word ik helemaal blij. Van jongs af dragen ze bewust bij aan een betere wereld. Ik weet nog dat ik zelf ook met zo’n vuilniszak liep toen ik tien jaar was. Deze meiden zijn de leiders van de toekomst!”

'Meiden zijn leiders van de toekomst'

Als Van Duijn in de Tweede Kamer gekozen wordt, dan zijn Yfke en Jente in elk geval van harte uitgenodigd om eens in Den Haag te komen kijken. "En ook al is die kans klein - want op plek 38 zal dat waarschijnlijk met voorkeursstemmen moeten gebeuren -, het zou wel heel gaaf zijn om de meiden op de een of andere manier een keer in de Den Haag te zien. Wordt vervolgd dus", meldt een enthousiaste Marieke van Duijn.

Tot slot deden Yfke en Jente op video nog de oproep aan vele anderen: “Willen jullie dit ook eens proberen? Want dan gaan we samen een gezond leven tegemoet.”


Na dit bezoek vervolgde Van Duijn haar weg over vele fietspaden naar het volgende initiatief om daar weer te spreken met andere betrokkenen bij projecten die bijdragen aan een samenleving 'waarin we elkaar helpen en tegemoetkomen'. Kijk voor meer informatie op www.pakdekans.nl/degroene1000