Daisy Mertens schreef mee aan het boek Hallo Allemaal!
Daisy Mertens schreef mee aan het boek Hallo Allemaal! Foto: eigen foto

Glimpie de glimworm

Venray | Hallo Allemaal! is de titel van het nieuwste boek dat geschreven is door juffen en meesters uit het basisonderwijs. Daisy Mertens uit Venray heeft ook een bijdrage geleverd aan het boek. De leerkracht van Brede Basisschool De Vuurvogel uit Helmond schreef één van de verhalen en nam het voorwoord voor haar rekening. "Ik vond het geweldig om aan dit initiatief mee te werken", vertelt Mertens. "Het boek staat vol met bijzondere verhalen om voor te lezen en zelf te lezen."

Mertens nam samen met haar collega Annemarie Hagelaar het verhaal met de titel Glimpie de glimworm voor haar rekening. "Ik wil natuurlijk nog niet te veel prijsgeven, maar we hebben er wel voor gekozen om een speciaal dier de hoofdrol te laten spelen. Het verhaal gaat over Nour en Eva die op zoek zijn naar een huissleutel in het bos en een wel heel bijzondere glimworm ontmoeten."


Schrijven

Toen Mertens terugkeerde uit Dubai van het Global Education & Skills Forum werd ze benaderd om een verhaal te schrijven. Sinds die tijd nam ze al onder meer columns voor haar rekening, het schrijven was de Venrayse dus niet vreemd. Toch was het even wennen, want een verhaal schrijven voor kinderen is weer heel anders. "Gelukkig kon ik met Annemarie sparren over het verhaal. We zijn natuurlijk leerkrachten, we kunnen ons goed inbeelden hoe kinderen denken en daar dan met een verhaal op inspelen. Dat is denk ik aardig gelukt en in het boek zijn heel veel bijzondere verhalen te vinden. Ik vind het een erg geslaagd project."

In Hallo Allemaal! staan onder meer verhalen over een invalmeester die kan toveren, magische stiften waarmee alles wat je tekent echt wordt, een juf met een groot geheim, een paarse eenhoorn op het schoolplein en een boomhut bouwen met je beste vriend. "Ik hoor al in verschillende kringen dat het boek goed is ontvangen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de kinderen er van kunnen genieten. Het zou fantastisch zijn als kinderen door de verhalen op de juiste manier geprikkeld worden. Kinderen kunnen de verhalen natuurlijk zelf lezen, maar ouders kunnen de verhalen ook voorlezen. Het is voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar."


Online lesgeven

Daisy Mertens een van de schrijvers van Hallo Allemaal!

Mertens mag sinds enkele weken eindelijk weer lesgegeven op school in Helmond. De online lessen zijn weer ingeruild voor fysiek onderwijs. "Dat heb ik echt gemist en de kinderen vonden het ook heerlijk om weer op school te komen. School is een belangrijke plek voor kinderen en speelt een grote rol in de ontwikkeling."

Ondanks het thuisonderwijs merkt Mertens toch ook wel dat kinderen tijdens de lockdown groei hebben meegemaakt in hun ontwikkeling. "Ik geef les in de ondersteuningsklas en natuurlijk zie je dat er kinderen zijn die er meer moeite mee hebben dan anderen, maar bij veel kinderen zie je dat ze groei hebben doorgemaakt. Een ander kind heeft weer wat herhaling nodig, maar die kunnen we dan bieden. Laten we hopen dat er geen nieuwe scholensluiting komt."

Sinds deze week is het kinderboek Hallo Allemaal! onder meer verkrijgbaar bij Roojboek in Venray. De Venrayse boekhandel is vanwege de maatregelen van het kabinet alleen geopend op afspraak. Een afspraak maken kan via de website www.libris.nl/roojboek.

Afbeelding