Brukske duikt op in onderzoek RTL Nieuws

'Probleemwijken extra hard getroffen'

Venray | De coronacrisis slaat in probleemwijken in Nederland extra hard toe. Dat meldt RTL Nieuws deze week. In het onderzoek gaat het ook over de Venrayse wijk Brukske. Volgens de meest recente Leefbaarometer van het ministerie van Binnenlandse Zaken behoort Brukske tot de 91 wijken in Nederland die als zwak, onvoldoende of ruim onvoldoende te boek staan.


De Venrayse wijk telt volgens RTL Nieuws 4885 inwoners en scoort onvoldoende op de Leefbaarometer. Dat komt omdat 11,2 procent van de huishoudens in de wijk het moet doen met een inkomen onder of rond het sociaal minimum. De onderzoeksredactie van RTL zocht verder uit dat het aantal meldingen van overlast in de Nederlandse probleemwijken flink opliep in 2020. In de meest kwetsbare wijken steeg het aantal meldingen zelfs explosief. Er werd onder meer gekeken naar overlast van jeugd, geluid, alcohol en drugs.

In alle probleemwijken werden in 2020 39.809 meldingen van overlast gedaan. In Brukske bleef de teller steken op 107 dat is een afname van 12 procent vergeleken met 2019. In tegenstelling tot veel andere probleemwijken in Nederland wordt er in Brukske dus minder overlast veroorzaakt dan een jaar eerder.

Volgens RTL leven er grote zorgen over de ruim één miljoen inwoners van probleemwijken in Nederland. De problemen met armoede en achterstanden in deze wijken zorgen ervoor dat burgemeesters in het land alarm slaan. Ze roepen de landelijke politiek in Den Haag op te komen tot een gezamenlijk 'deltaplan' van twintig jaar. "Als we dit nu niet doen, dan zetten we een hele generatie, juist in die meest kwetsbare wijken aan de kant bij het vuil", zegt burgemeester Jan Hamming van Zaanstad namens vijftien grote gemeenten tegenover RTL Nieuws.


Voor deze groep van ruim één miljoen Nederlanders stapelen de problemen zich steeds verder op. De werkloosheid in de wijken stijgt, de overlast neemt schrikbarend toe en het onderwijsniveau daalt. "Wat je ziet is dat de coronacrisis nog eens boven op de crisis kwam waar deze wijken al middenin zaten", zegt burgemeester Marcouch van Arnhem tegenover RTL. Hetzelfde beeld heeft burgemeester Depla van Breda: "De coronacrisis is in de probleemwijken extra hard aangekomen." Hij noemt tegenover het nieuwsmedium de coronacrisis voor de probleemwijken de lakmoesproef waarbij al langer bestaande problemen extra goed zichtbaar worden. De gemeenten geven aan dat de armoede in de wijken het afgelopen jaar verder is toegenomen.