De ontginning van Brukske.
De ontginning van Brukske. Foto: Eigen foto

Ontginning van Brukske

venray | Voordat de bouw van de woonwijk Brukske startte in de jaren zeventig van de vorige eeuw, was dit een vochtig vrijwel onontgonnen gebied met een aantal verspreid staande boerderijen.


De Broeders van Liefde van Sint Servatius kochten hier na de Tweede Wereldoorlog enkele hectaren land dat nog moest worden ontgonnen. Naast het gebruik van kruiwagens werden spoorrails en kiepkarretjes gebruikt.

Eind 1948 huurde Sint Servatius van de gemeente Venray 250 meter smalspoor en zes kiepwagentjes voor een bedrag van ƒ 54,23 per maand en kon er een start worden gemaakt om dit land te ontginnen. Onder leiding van ploegbaas Hendrik Linders ging een groep van 10-12 bewoners van Paviljoen H, de buitenploeg of kruiwagenploeg genaamd, elke morgen na het ontbijt met kruiwagens naar het Brukske om de woeste grond te bewerken.

De onvruchtbare grond werd afgegraven en met kruiwagens naar de kiepkarretjes gebracht en vandaar via het smalspoor afgevoerd. Deze werkzaamheden vonden plaats van januari 1949 tot februari 1951. In 1951 werd het smalspoor en de kiepwagentjes nog voor grondtransporten gebruikt bij de aanleg van de voetbalvelden aan de Oostsingel.

Naast het zware werk op het land verrichtten de patiënten ook de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. Deze vorm van arbeidstherapie had als voordeel dat de patiënten 's avonds en 's nachts over het algemeen zeer rustig waren.

Waarschijnlijk is er bij de aanleg van de sportvelden niet erg diep gegraven, want in 2020 werden op deze plek door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie nog twee bommen opgegraven en tot ontploffing gebracht.

Bron: Museum Psychiatrie Venray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep Oude Foto.

Afbeelding