Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Video: Horeca wil nú perspectief

Venray | Er was dinsdagochtend volop beweging bij de horecazaken in het centrum van Venray. De terrassen werden opgebouwd, de tafels werden aangekleed en zelfs de kachels werden op sommige plaatsen aangestoken. Toch bleven de terrassen leeg en werd er geen vers tapbiertje geserveerd aan een dorstige gast. "We hebben de boel demonstratief opgebouwd, maar de terrassen blijven gesloten. We hebben nu perspectief nodig, een stip aan de horizon", vertelt Rens Philipsen van Café-Hotel Hulsman.


Net als voor de andere horecaondernemers is bij Philipsen de maat vol. De horeca heeft al sinds 14 oktober vorig jaar de deuren op last van de regering gesloten en tot op heden ontbreekt ieder licht aan het einde van de tunnel. "We hadden het idee om open te gaan, maar we hebben een nette brief gekregen van de burgemeester en daarin stond nadrukkelijk dat er gehandhaafd zou worden als er toch mensen zouden gaan zitten. De gemeente had sympathie voor de actie, maar zij moet zich ook aan regels houden. We gaan in Venray het probleem niet oplossen, maar we vonden het belangrijk om bij de landelijke actie aan te sluiten en een statement af te geven."

Philipsen is er net als zijn collega's van overtuigd dat de terrassen veilig open kunnen. "Het is bij ons veiliger dan in supermarkten of in de parken. We kunnen coronaproof open, dat weet ik zeker. Wij zijn niet het probleem, maar een deel van de oplossing."

Sinds 1 januari 2020 stopt Philipsen ziel en zaligheid in de horecazaak aan het Henseniusplein in Venray. Op de steunpakketten van de overheid maakt hij met Hulsman momenteel geen aanspraak. "We hebben vanaf het begin geen tegemoetkoming vaste lasten gehad en de steun werd in eerste instantie gebaseerd op cijfers van één jaar eerder. Die konden wij natuurlijk niet overleggen, want we zijn pas op 1 januari vorig jaar begonnen. We dachten nu in het eerste kwartaal steun te krijgen, maar nu vragen ze plots om cijfers van 2019 en die hebben we natuurlijk niet. Cijfers van het eerste kwartaal van vorig jaar hebben we juist wel, terwijl we nu die steun nodig hebben. De facturen stapelen zich op. We hopen dat er zo snel mogelijk een opening komt en dat we op die manier enig perspectief krijgen."


Winkels en kappers

Winkels mogen sinds woensdag 3 maart weer open en ook de meeste contactberoepen kunnen weer hun klanten helpen. Voorlopig kunnen klanten alleen op afspraak een winkel betreden. "Het is een begin. We zijn hier heel blij mee, maar we zijn er nog lang niet", vertelt Mark van Osch van Wolff Jeans in Venray.