Flinke tik op vingers gemeente Venray

Geen nieuwe arbeidsmigranten op Roekenbosch

Den Bosch- Blitterswijck | Roekenbosch Ontwikkeling BV mag het komende halfjaar geen arbeidsmigranten en woningurgenten huisvesten in 104 bungalows bij het dorp Blitterswijck. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch.


Door Geert van der Star


Op het vakantiepark zijn ongeveer 25 verschillende bungalows in handen van particulieren. Deze eigenaren van recreatiewoningen waren in verzet gekomen tegen het omstreden plan voor deze huisvesting en de daaropvolgende sanering van het park. Zij vertelden tijdens de rechtszaak tegen de gemeente Venray over gasten, die steen en been klagen over de arbeidsmigranten op het Roekenbosch. Daardoor konden ze hun vakantiehuisjes moeilijker verhuren.


De rechtbank wees in de uitspraak op een omgevingsverordening van de provincie Limburg. Die was, uit vrees voor dit soort ‘imagoschade’, juist gericht op het voorkomen van een ‘samenloop’ van ‘huisvesting van arbeidsmigranten’ en het ‘recreatief gebruik’ op een recreatieterrein. De rechters vonden dat de eigenaren met het plan ‘in feite voor het blok waren gezet’.

Venray onderbouwde de noodzaak van het huisvesten van arbeidsmigranten volgens de rechters wel. De gemeente had bij haar besluit de overige eigenaren echter ‘onvoldoende betrokken’ en hun belangen ‘onvoldoende meegewogen’. Ze verzuimde bijvoorbeeld om voorschriften op te nemen over de manier waarop opgetreden zou worden tegen overlast. Voor een ‘ontheffing’ van de omgevingsverordening van de provincie bestond bovendien een uitgebreide procedure. Die had de gemeente niet doorlopen.


De gemeente had tot slot ‘onvoldoende onderzocht’ of bij iedere woning voor arbeidsmigranten wel twee goed bereikbare parkeerplekken aanwezig waren. Een deel van de omstreden huisjes op het Roekenbosch was overigens al in gebruik. De rechtbank besloot de verleende vergunning in de prullenbak te gooien en draagt de gemeente op binnen zes maanden een nieuw besluit te nemen. In de tussentijd mogen er geen nieuwe arbeidsmigranten en woonurgenten op het Roekenbosch gehuisvest worden.


De groepen die er nu wonen, mogen er nog wel maximaal zes maanden blijven.