Afbeelding
Foto: Ernie Buts

Eerste poëziebundel Dorien de Wit

Amsterdam | Dorien de Wit presenteert deze week officieel haar eerste poëziebundel onder de titel ‘eindig de dag nooit met een vraag’. De oud-Venrayse is dichter en beeldend kunstenaar. Zij publiceerde haar poëzie in onder meer Hollands Maandblad, Het Liegend Konijn en De Revisor. Met haar gedicht Legenda won zij in 2017 de Turing Gedichtenwedstrijd.


Dorien de Wit woont in Amsterdam, maar is opgegroeid in Venray. Ze zat op basisschool St Petrus’ Banden. Daarna ging ze naar scholengemeenschap Jerusalem/ Raayland College, waar ze in 1997 haar havo-diploma behaalde. Ze volgde vioolles in het oude gebouw van de muziekschool aan de Grote Markt in Venray en kwam in aanraking met creatieve vakken aan de Vrije Academie. Op haar achttiende verhuisde ze naar Nijmegen voor een vervolgstudie.


Dorien de Wit houdt zich in haar werk bezig met onbeantwoordbare vragen; vragen die gaan over de grenzen van onze waarneming, ons bewustzijn en ons denken. Ze tekent en schrijft, maakt collages, video’s en (audio)wandelingen. Haar proza en poëzie verschenen onder meer in literaire tijdschriften Hollands Maandblad, Liegend Konijn en Revisor. Ze woont in Amsterdam.


Ja, Dorien, waarom heb je een poëziebundel gemaakt?

"In mijn beeldend werk gebruikte ik steeds vaker taal. Op een gegeven moment schreef ik vaker dan dat ik tekende, of met andere beeldende vormen werkte. Geleidelijk kreeg dit de vorm van gedichten, soms ook korte verhalen.
Wat ik maak, houdt sterk met elkaar verband, dus een bundel was ook een logische stap, omdat de gedichten samen elkaar versterken en door ze te bundelen veranderen ze ook ten opzichte van elkaar weer van betekenis."


Waar haal je je inspiratie uit?

"Dat vind ik een lastige vraag! Want wat is inspiratie nou precies? Ik volg wat me interesseert, ik lees, bezoek exposities en nu dat niet kan reis ik via Google Street View. Gewoonlijk houd ik ervan om zonder doel naar een plek af te reizen, in de trein te zitten en langdurig uit het raam te kijken. Voordat corona ons leven binnenkwam, ging ik ook weleens zomaar naar Schiphol, nam plaats in de vertrekhal, keek om me heen en schreef. Vaak gebeurt er dan wel iets. Maar uiteindelijk is het belangrijk om tijd vrij te maken om te schrijven, soms vallen dingen dan op zijn plek, en soms ook niet."


Sinds wanneer woon je in Amsterdam?

"Ik woon nu tien jaar in Amsterdam. De reden van verhuizen was mijn vervolgstudie; na de kunstacademie die ik volgde in Den Bosch, werd ik toegelaten tot een master in Amsterdam (Sandberg Instituut, hoort bij de Rietveld Academie). Dit was zo’n bijzondere kans en in Amsterdam gebeurt zoveel op cultureel gebied dat ik daar naartoe wilde, om me onder te dompelen in voorstellingen, lezingen en tentoonstellingen."


Kom je nog vaak in Venray?

"Mijn ouders wonen nog in Venray en dat is vaak aanleiding om weer in Venray te zijn. Nu pas zie ik eigenlijk hoe veel historie Venray eigenlijk heeft en vind ik het mooi om te wandelen over het terrein van St. Anna en Servaas (St. Servatius) en in de omgeving van mijn oude school Jerusalem. Bijzonder hoe daar de historie bewaard blijft, maar dat de plekken zich ook ontwikkelen tot iets nieuws. Overigens, toen ik zelf op Jerusalem zat, besefte ik nog niet hoe bijzonder die school, bestaande uit drie totaal verschillende gebouwen, eigenlijk was."


De bundel van Dorien de Wit is onder meer te koop bij boekhandel Roojboek, Schoolstraat 38 in Venray.


Foto: ‘Eindig de dag nooit met een vraag’ is de titel van de eerste poëziebundel van Dorien de Wit. Foto: Ernie Buts.

Afbeelding