Afbeelding
Foto: Eigen foto

Afscheid organist/dirigent Piet Kuijpers

Castenray | Vanwege de rond het coronavirus geldende maatregelen was het helaas aan slechts een beperkt aantal parochianen van de parochie van de H. Matthias in Castenray gegund om zaterdagavond tijdens de wekelijkse kerkdienst voor het laatst te genieten van de karakteristieke, fijngevoelige en zeer herkenbare orgelklanken, die Piet Kuijpers (bijna 75 jaar), geboren en getogen in Castenray, nog altijd aan het kerkorgel weet te ontfutselen.


Inderdaad, voor de laatste keer. Want Piet Kuijpers besloot na een carrière van liefst 61 jaar de orgelpijpen aan de bekende wilgen te hangen om zo eindelijk een vrije agenda te krijgen en daar naar eigen believen invulling aan te geven.


Op de dag af 61 jaar geleden werd Kuijpers op 1 maart 1960 als 14-jarig broekie voor de leeuwen gegooid. Toen had hij zijn eerste optreden als kerkorganist in de rectoraatskerk in Veulen. Later werd hij als organist aangesteld in de kerk van Castenray als opvolger van zijn oom Handrie Kuijpers.


Piet Kuijpers nam zijn taak als organist altijd heel serieus, met veel toewijding en een groot plichtsbesef. Slechts bij hoge uitzondering liet hij een repetitie of uitvoering schieten. In het verdere verleden was hij zelfs verplicht om het kerkbestuur om toestemming te vragen als hij al dan niet noodgedwongen een keertje verstek moest laten gaan. Toen ruim vijf jaar geleden de dirigent van het Castenrayse kerk- en dameskoor onverwacht zijn functie neerlegde, was Kuijpers niet te beroerd om die taak ook nog met verve op zich te nemen. ‘You did it’, zei kerkbestuursvoorzitter pastoor Huub van Horne in zijn afscheidstoespraak aansluitend aan de kerkdienst.


Elf jaar geleden ontving hij bij zijn vijftigjarige jubileum als kerkorganist uit handen van pastoor Van Horne de hoogste pauselijke onderscheiding, Pro Ecclesia et Pontifice. Een onderscheiding die niet velen wordt vergund. In zijn afscheidstoespraak stond pastoor Van Horne in de geest van dankbaarheid stil bij het afscheid van Piet Kuijpers. Hij prees hem als een goed vakman, een organist pur sang, die er altijd was. Hij vond het heel begrijpelijk, dat Piet Kuijpers na zoveel jaar een punt zet achter zijn carrière, hoe spijtig ook.


Na zijn toespraak overhandigde hij hem een ingelijste foto, waarop Piet Kuijpers achter het orgel in actie is te zien en een enveloppe met inhoud. Zijn vrouw Nel ontving als dank voor al die jaren dat zij achter en naast haar man stond een boeket bloemen.


Vervolgens sprak Tilly Versteegen namens het dameskoor nog een dankwoordje en Henk Classens namens het kerkelijk zangkoor. Ten slotte verblijdden Piet en Nel Kuijpers alle kerkgangers nog met een roos.