Tineke Camps mag dit jaar bijna 300 jonge lammetjes begroeten.
Tineke Camps mag dit jaar bijna 300 jonge lammetjes begroeten. Foto: Antoon Jeuken

Lammetjes zien levenslicht

Venray | Het zijn drukke maanden voor schaapherder Tineke Camps (36) uit Venray. Twee weken geleden werden de eerste lammetjes van dit jaar geboren. Als de lammertijd van zo'n drie weken voorbij is, staat de teller op ongeveer 300 nieuwkomelingen. Voor het tweede jaar op rij vinden de lammetjesdagen bij Peelkudde Schaapsdrift door corona geen doorgang. Tot verdriet van Camps: "Je kunt door de maatregelen helaas nu geen mensen bij de lammetjes ontvangen. Echt zonde, want het is fijn en dankbaar om te laten zien wat je doet."


Een ander initiatief, als vervanging van de lammetjesdagen, bleek uiteindelijk onmogelijk voor Camps. "Het is een uitgelezen mogelijkheid om iedereen een kijkje achter de schermen te geven en het leven op de boerderij te laten zien. Voor het evenement beginnen we al in september met de organisatie. Het aanvragen van de vergunningen, het regelen en organiseren van activiteiten en vrijwilligers, het maken van planningen en afspraken met betrokken partijen. In de toekomst zijn we echter zeker van plan om meer activiteiten te organiseren op de boerderij of bij de kudde in de natuurterreinen." Ondertussen geniet ze met volle teugen tijdens de lammertijd. Het harde werken wordt in die weken beloond met nieuwe aanwas voor haar kudde. Het zijn ook spannende weken voor de schaapherder.

Tineke Camps is op dit moment zeven dagen per week in de weer om alles te rond te krijgen. "Niet erg", zegt ze met een glimlach, "Want daar stel ik me natuurlijk op in. Het is leuk om al het jonge grut gezond groot te krijgen en het voorspoedig te laten verlopen. Het ras is redelijk makkelijk waardoor de schapen het meeste zelf kunnen, een enkele keer moet je ingrijpen omdat een lammetje niet de juiste geboortehouding heeft. De schapen staan op stal in Ysselsteyn, bij het huis van mijn ouders. Ik ben gezegend met lieve ouders die voor mij de laatste avondcontrole doen, in geval van nood bellen ze omdat ze zelf niet kunnen ingrijpen. In dat geval ben ik er in tien minuten." Van de ongeveer 300 nieuwkomers blijft slechts een deel bij de kudde van Schaapsdrift. "Ik heb vanaf 1 april in de gemeente Venray begrazingswerk voor ongeveer 350 dieren. De rammetjes worden na twaalf weken uit de kudde geselecteerd en verkocht aan de veehandelaar. Ik kan ze niet aanhouden omdat ze veel onrust veroorzaken onder de vrouwelijke dieren. De jonge ooitjes worden geselecteerd op uiterlijk. Ieder jaar mogen er een aantal blijven om de oudere dieren te vervangen, schapen worden ongeveer tien jaar, of om de kudde te laten groeien. De overige worden te koop aangeboden voor andere kuddes, particulieren of eventueel veehandelaar. Dat vind ik het minst leuke onderdeel van mijn werk. Afscheid nemen van die mooie dieren!"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding