Hans van Kleef is trots op zijn publicatie Fluistervinkjes.
Hans van Kleef is trots op zijn publicatie Fluistervinkjes. Foto: Willem Menting

Limericks en gedichten

Venray | Onder zijn pseudoniem Rick Limmers bracht schrijver en dichter Hans van Kleef onlangs zijn eerste boek uit. Met Fluistervinkjes, een dichtbundel met onder meer limericks, probeert hij de aandacht te vestigen op de kleine gedichtjes met het rijmschema AA-BB-A. "Ik ben heel content met het eindresultaat. Ik schrijf graag limericks en die wil ik wat breder onder de aandacht brengen", vertelt Van Kleef.


Van Kleef studeerde in Den Haag aan het conservatorium en volgde een opleiding aan Instituut Praehep, maar ging uiteindelijk werken bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toen ze een buitendienst medewerker zochten in Zuidoost-Nederland, besloot Van Kleef die kans met beide handen aan te grijpen. "Voordat ik met mijn vrouw ging samenwonen in Den Haag, woonde ze in België. Het was daar een stuk rustiger en ze kon maar moeilijk wennen in de grote stad. Ik vond het niet erg om te verhuizen."

De schrijver van Fluistervinkjes woont al dertig jaar in Venray, daarvoor was hij tien jaar woonachtig in Well. Oorspronkelijk komt Van Kleef uit Den Haag, maar hij zou voor geen goud meer terug willen naar de Randstad. "Ik ga nog weleens naar Den Haag, maar onderweg zeg ik dan altijd: 'We zijn weer op weg naar het wilde westen' Ik geniet van de rust en de gemoedelijkheid in Venray."

Toch moest Van Kleef wel even wennen in Noord-Limburg. "Tijdens de eerste weken hebben we heel veel aan de Maas gezeten. Ik was in Den Haag vaak op het strand te vinden. Ik vond het heerlijk om weg te kijken in de verte, dat miste ik hier ontzettend. Aan het water kreeg ik dat gevoel een beetje terug."

Dat Van Kleef zich uiteindelijk op het schrijven van limericks zou storten, is geen verrassing. Zijn vader Piet was vroeger altijd in de weer met het maken van limericks en daarmee heeft hij zijn zoon 'besmet met het virus'. "Op verjaardagen droeg hij altijd een limerick voor aan de jarige. Ik weet nog goed dat iedereen dat altijd heel leuk en grappig vond. Ik ben als kind ook altijd wel bezig geweest met teksten, rijmpjes en gedichtjes. Mijn vader had dit boek geweldig gevonden. Ik heb Fluistervinkjes ook aan hem opgedragen."

Naast het schrijven van limericks en andere verhalen en gedichten heeft Van Kleef nog één grote passie: pianospelen. Hij leerde het instrument feilloos bespelen op het conservatorium en had zelf ook lange tijd een piano in huis. "Een bijzonder exemplaar van rood hout. Ik heb de piano uiteindelijk wel verkocht. Het instrument moest twee keer per jaar gestemd worden, dat is toch wel een dure grap. Ik heb nu een elektrische piano gekocht. Daar kan ik ook mee uit de voeten. Daar kan ik ook op spelen met een koptelefoon op, dan hebben de buren er ook een stuk minder last van."

'Fluistervinkjes draag ik op aan mijn overleden vader'

Fluistervinkjes (ISBN: 978908098 1324) is niet de eerste publicatie van Van Kleef. Na een reis door Botswana, Namibië en Zuid-Afrika publiceerde hij ook in drie verschillende Zuid-Afrikaanse dichtbundels. "Een van die boeken is Transcending Moments. De gedichten voor die bundels heb ik geschreven in het Engels. Om ze te kunnen opnemen in mijn Nederlandse bundel heb ik aanpassingen moeten maken, omdat letterlijk vertalen geen optie was."

Momenteel is Van Kleef bezig met zijn volgende boek. "Ik blijf limericks maken."

Afbeelding