Vervolg pagina 5

Venrays Museum en HPV formuleren opdracht, Borggraaf later op de agenda

Venray | De vrijwilligers veroordelen de afwijzing van het bestuur om een procesbegeleider (kwartiermaker) de kans te geven de komende twee jaar een nieuwe werkbare samenwerkingsvorm in De Borggraaf te onderzoeken. Vanwege de commotie heeft wethouder Anne Thielen de behandeling van het eindrapport van de eerstvolgende commissie-agenda gehaald.


'Wij vinden dat zorgelijk en gevaarlijk voor het voortbestaan en de verdere ontwikkeling van het Venrays Museum', stellen Peter Jacobs en Eugène Clermonts, die namens de vrijwilligers de brief ondertekenden. 'Wij vragen het bestuur zeer dringend het ingenomen standpunt te heroverwegen en de procesbegeleider een eerlijke kans te geven zijn of haar onderzoek te beginnen en voltooien'. Ook Marian Fassotte, manager van het Venrays Museum, en de gemeente Venray kregen de brief van de vrijwilligers in de bus.

Het bestuur onder leiding van Ernest Raedts sprak inmiddels met de vrijwilligers van de museale werkgroep over hun brandbrief. Raedts maakte duidelijk hoe zijn reactie op het rapport tot stand was gekomen. Raedts: "Uit het onderhoud bleek dat onze standpunten hoe om te gaan met onze functie voor behoud van het culturele erfgoed in Venray, niet veel van elkaar afwijken. Ook niet hoe dit kan worden bereikt."


Raedts blijft evenwel achter zijn uitspraak staan dat een kwartiermaker er bij het Venrays Museum niet in komt. "Althans een kwartiermaker zoals de gemeente die voor ogen heeft", legt Raedts uit. "Dat laten we weten in een tweede brief die het bestuur samen met de vrijwilligers deze week naar het gemeentehuis heeft gestuurd. Het college wil met een kwartiermaker vooral naar het gebouw De Borggraaf kijken, naar de invulling ervan. Wij willen iemand die naar de inhoud kijkt, die aan de slag gaat hoe het cultuur-historische klimaat in Venray te verbeteren. We zijn het er allemaal over eens dat de kwartiermaker met die opdracht op pad wordt gestuurd. Niet met de opdracht zoals de gemeente voor ogen heeft. Ook het HPV heeft zich hierachter geschaard. We willen met z'n allen dus heel graag een procesbegeleider, maar wel eentje die aan de slag gaat met opdrachten die wij geven. Het college heeft alleen als verhuurder wat te zeggen over het pand De Borggraaf dat wij huren. Over de inhoud van Venrays Museum en HPV gaan wij, daar heeft de gemeente niets over te vertellen. Ze is alleen betrokken als verstrekker van subsidies."


Afgesproken met de vrijwilligers is ook dat de communicatie moet worden verbeterd. Dat neemt niet weg dat ze voorlopig langs de zijlijn willen blijven staan, totdat er meer duidelijkheid is over de stappen die Venrays Museum en de gemeente gaan ondernemen.


In een schrijven van deze week aan de Venrayse raads- en commissieleden laat cultuurwethouder Anne Thielen weten het bespreekpunt Eindrapportage onderzoek De Borggraaf van de agenda van de commissie Leven van 11 maart te halen. Het punt komt nu aan de orde tijdens de commissievergadering van 22 april. Dit besloot ze naar aanleiding van de hierboven geschetste ontwikkelingen. 'Zoals u heeft kunnen lezen is er commotie ontstaan over het eindrapport', schrijft Thielen. Momenteel overleggen Venrays Museum en HPV over de opdrachtformulering voor de kwartiermaker, laat ze weten. 'Doel is om op korte termijn te komen tot een gedeelde taakomschrijving en functieprofiel. Het college biedt de partijen tijd en ruimte om er samen uit te komen'.