Opstand binnen museum

VENRAY | De vrijwilligers van de museale werkgroep van het Venrays Museum zijn in opstand gekomen tegen het museumbestuur en gooien het bijltje er voorlopig bij neer. Tot nader order lassen ze een pauze in met hun werkzaamheden voor de geplande tentoonstellingen in De Borggraaf, de thuishaven van het museum.


Dat laten de vrijwilligers in een gepeperde brief aan het bestuur en de gemeente weten. Ze zijn woedend op bestuursvoorzitter Ernest Raedts, omdat hij aanbevelingen van het Venrayse college naar aanleiding van een onderzoeksrapport rigoureus van tafel veegt. Zo zei hij over het voorstel van de gemeente Venray om een kwartiermaker in De Borggraaf aan te stellen om schoon schip te maken: 'Die kwartiermaker komt er bij ons niet in'.

Het college liet Livingpast uit Nijmegen onderzoek doen naar, volgens het gemeentebestuur, de onwerkbare situatie die was ontstaan door onmin tussen de partijen die in De Borggraaf onderdak hebben. Dat zijn Venrays Museum, de VVV, een archeologische werkgroep, het DigiLab (met de website Rooynet in het kielzog) en Stichting Historisch Platform Venray, waarbij zo'n vijftig clubs zijn aangesloten. Cultuurwethouder Anne Thielen liet weten vooruit te kunnen met dit rapport, 'dat een helder advies is voor een andere organisatiestructuur en bestuurlijke vernieuwing'. De kwartiermaker gaat voor twee jaar aan de slag, kost 50.000 euro en het college wil de werkgroep Digilab uit De Borggraaf halen en een plek geven in het gemeentehuis, bij het gemeentearchief. "Ons is gevraagd medewerking te verlenen aan de uitwerking van de aanbevelingen die in het rapport staan. Dat gaan we dus niet doen", liet Raedts enkele weken terug in deze krant weten. De vrijwilligers zijn op de eerste plaats verbolgen over het feit dat het bestuur het rapport niet eerst met ze besprak, voordat er een reactie naar buiten kwam. 'De museale werkgroep verbaast zich unaniem over de reactie van het bestuur in deze. Mede door het afwijzen van het rapport voelen wij ons niet serieus genomen en niet gewaardeerd in onze mening en onze bijdrage als vrijwilligers aan het Venrays Museum', stellen ze in de brief.

Lees verder op pagina 6.