Rond de zomer kan voor mfa Merselo schop de grond in

MERSELO | Het rondwarende coronavirus mag dan wel voor veel ongemak, oponthoud en leed zorgen, Dorpsraad Merselo en de overkoepelende stuurgroep van het project HoekLier, de nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) waarmee Merselo verrijkt wordt, laten zich niet kisten. "Rond de zomer kan wat ons betreft de schop de grond in", zegt dorpsraadvoorzitter John van Dijck, tevens lid van de stuurgroep van het mfa-project.


Door Henk Baltussen


In het kort komen de plannen erop neer dat de huidige basisschool De Lier wordt verplaatst naar de locatie van het gemeenschapshuis D’n Hoek, dat bij de sportvelden ligt. Het streven is in augustus volgend jaar het gebouw gebruiksklaar te hebben.

In december 2018 ondertekenden alle betrokken partijen, waaronder ook de scholenkoepel SPOVenray, samen met de gemeente Venray een intentieovereenkomst over een nieuw mfa. Overigens was in oktober 2015 al een eerste openbare bijeenkomst over het project, dat de werktitel HoekLier meekreeg. "Wat de uiteindelijke naam gaat worden, weten we nog niet", zegt John van Dijck. "Daar hangen we waarschijnlijk een prijsvraag aan. Of we houden het gewoon op HoekLier."

De werkgroepen bouwteam, verplaatsen tennisbanen, financieel en contracten, beheer en organisatie (nog in oprichting) en een overkoepelende stuurgroep houden zich met de HoekLier bezig. "We hopen over enkele maanden de omgevingsvergunning te hebben, zodat we in rondom de zomer kunnen beginnen", zegt Van Dijck. "Een aannemer gaat bouwen, dat kunnen we niet zelf. Wel verlenen we veel hand- en spandiensten om de bouwkosten te drukken. Precies zoals in Vredepeel is gebeurd."

Het totale project kost ruim 3,2 miljoen euro. De gemeente draagt 850.000 euro bij uit het Schoon door de Poort-potje, een regeling van de gemeente om dorpshuizen aan te passen, waarna de dorpen en wijken met een schone lei zelfstandig het beheer gaan voeren. Tevens moet de gemeente voor een goed schoolgebouw in Merselo zorgen. Daarvoor legt de gemeente 1,5 miljoen op tafel, SPOVenray draagt 250.000 euro bij. Het restant van 600.000 brengt het dorp zelf op: twee ton via een hypotheek, de overige vier ton door zelfwerkzaamheid, fondsen, subsidies en bijdragen van de verenigingen. De financiering is op een haar na rond, zegt Van Dijck. "Het ziet er allemaal heel goed uit. De school wordt eigenlijk te klein gebouwd. Maar door ruimte van het mfa te huren, kunnen ze toch aan de ruimte komen en het mfa heeft inkomsten." Bijten mfa en de andere horeca in Merselo elkaar niet? Van Dijck: "Met de horeca in Merselo is hier natuurlijk over gepraat. En nee, we bijten elkaar niet. Carnaval bijvoorbeeld spreiden we. Het kindercarnaval in het mfa, voor de volwassenen in zaal 't Anker. Daar blijven natuurlijk ook de bruiloften en de feesten plaatsvinden. Dat mag niet in het mfa."