Handboogschutterij De Batavieren Castenray, foto uit circa 1928.
Handboogschutterij De Batavieren Castenray, foto uit circa 1928. Foto: Rooynet

De Batavieren

Castenray | Van de huidige Castenrayse verenigingen is de in 1919 opgerichte handboogschutterij De Batavieren na het Kerkelijk Zangkoor (1916) de oudste.


Tijdens de Eerste Wereldoorlog kon Nederland ternauwernood neutraal blijven, maar door de bijzondere omstandigheden vroegen de openbare orde en rechtshandhaving voortdurend de aandacht van de gemeente. De uitbreiding van de werkzaamheden zorgden voor grote werkdruk bij de politie en om deze te ontlasten werd her en der een Burgerwacht ingesteld die ook na de oorlog nog gehandhaafd bleef. Ook Handrie Kuijpers uit Castenray was lid van de Burgerwacht en in die hoedanigheid nam hij in 1919 deel aan een wedstrijd geweerschieten in Venray, waarbij hij als beste schutter uit de bus kwam.

Als prijs kreeg hij uit handen van burgemeester Oscar van de Loo een zakhorloge, gemaakt door horlogemaker Scheffers uit Venray. In de Burgerwacht groeide een sterke onderlinge band en toen deze niet meer zo nodig was, stak de behoefte aan een schietvereniging de kop op. Aanvankelijk dacht men aan een schutterij met geweren, maar toen dat om diverse redenen onhaalbaar bleek, richtte men een handboogschutterij op. Baer Kuijpers, die hoopte dat de schietbanen bij zijn café zouden worden aangelegd, kwam bedrogen uit. Omdat hij en zijn zoon lid waren van de vereniging en men belangenverstrengeling vreesde, werd besloten de twee banen aan te leggen bij café Van Rhee dat in 1919 bij de kerk gebouwd was. In 1924 kwamen de banen alsnog bij de koster terecht en daar vindt handboogschutterij De Batavieren nog steeds onderdak. De foto uit circa 1928 is een van de oudste foto’s van De Batavieren. Achter v.l.n.r.: Jan Rambags; Wim van Rhee; Sjang Philipsen; Gerrit Rambags; Herman Dinghs (Toon zn.); Herman Dinghs (Grad zn.); Tinus Kuijpers; Sjang Kuijpers; Sjaak Keijsers; Hein Emonts; Theo Friesen; Teng Friesen. Midden v.l.n.r.: Ties Drabbels; doelhouder Baer Kuijpers; Sjang Steeghs; Driek de Mulder; Louis Gommans; Piet Philipsen ('Valkenbergs Piet'); Louis Voermans; Jacob van Kuijck; Antoon Dinghs; Piet Philipsen. Voor v.l.n.r.: Hândrie Kuijpers; Grad Dinghs; Hannes Rambags; Piet Duijkers; meester Herman Vollebergh, voorzitter; Herman Philipsen; Driek Voermans; Hândrie Dinghs.

Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Bron: Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto.