Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Video: Schaapskooi terug na meer dan 100 jaar

Ysselsteyn | Praktisch iedereen zal het zijn opgevallen dat op de hoek Timmermannsweg/Ringweg in Ysselsteyn hard gewerkt wordt aan de bouw van een schaapskooi.


Deze kooi moet herinneringen oproepen aan de schaapskooi die hier ongeveer op deze plek tot circa 1914 stond. Deze schaapskooi was een van de mooiste schaapskooien van de gemeente Venray en stond bekend als Theeuwsköj. Zij was eigendom van de familie Van Meijel uit Heide. Theeuwsköj kwam van de naam van vroegere bewoners van deze boerderij. Aan de oostgrens van de gemeente Venray stonden in die tijd circa zestig schaapskooien. De schapen werden gehouden in kuddes van veertig tot vijftig schapen. Overdag werden zij in de gaten gehouden door een herder met hond terwijl de schapen zich tegoed deden aan de jonge heide. ’s Nachts werden de schapen opgestald met de bedoeling dat zij hun uitwerpselen in de stal achterlieten.

De stal had een bodem bedekt met heideplaggen als strooisel die regelmatig ververst werd. In de lente werden deze plaggen over het land uitgereden om het land te bemesten. Kunstmest was er nog niet. De mestproductie was bijna nog belangrijker dan de wol en vleesproductie van de schapen. Dankzij de schapenmest konden stukjes Peel ontgonnen worden en groeide er meer voedsel. De schaapskooien stonden veelal achteraf en erg afgelegen in de onbewoonde Peel.

Vaak stonden zij ook bij een paar zeldzame bomen als herkenningspunt. Ter herinnering aan de vroegere schaapskooien en de Theeuwskooi in het bijzonder werd en wordt op dit moment gewerkt aan de bouw van een nieuwe schaapskooi op ongeveer dezelfde plek. Het ontwerp en ook de bouw staat onder leiding van Jan Michels, die de nodige ervaring heeft met de bouw van 'historische' gebouwen, zoals de plaggenhut aan de Paardekop. Voor het hout heeft Michels al een paar honderd eikenbomen met toestemming van de gemeente met de hand omgezaagd aan de Paardekop. Die zijn of worden verwerkt in de schaapskooi in aanbouw. De contouren van de schaapskooi zijn goed te zien. Bij de bouw zijn door Jan Michels zelfs oude technieken, zoals pen-gat-verbindingen, toegepast.


Onder leiding van Michels werd vorige week begonnen met het aanbrengen van een strooien dak. Roggestro, dat vorig jaar speciaal hiervoor geteeld en geoogst is op een perceel van Houbensteyn. De schaapskooi zal tijdens diverse activiteiten in het kader van 100 jaar Ysselsteyn voor diverse doeleinden worden gebruikt. Zo is zij een rustpunt tijdens de speciale fietstocht Reundje Ysselsteyn op 29 en 30 mei. Behalve met drank hoop het comité 100 jaar Ysselsteyn de bezoekers op dit rustpunt ook te vermaken met speciale optredens. Een en ander is uiteraard onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen. Behalve deze schaapskooi wordt er ook nog een plaggenhut gebouwd op de hoek Paardekopweg/Timmermannsweg, zoals er vroeger ook een stond bij grenspaal de Vossenholen, honderd meter in noordelijk van de spoorwegovergang Griendtsveen. Beide bouwsels laten een stukje geschiedenis van Ysselsteyn herleven voor iedere passant te voet, met de fiets of met de auto. Wellicht laat het iedereen letterlijk en figuurlijk even stil staan bij de geschiedenis van ons nog jonge 100 jarige dorp Ysselsteyn.


Op de foto van links naar rechts Lei Potten, Bert van Vegchel (met rode trui), Hay Seuren en rechts Jan Michels.