Leren is niet alleen denken, maar vooral ook doen voor kinderen.
Leren is niet alleen denken, maar vooral ook doen voor kinderen. Foto: eigen foto

Z.I.N. in nieuw onderwijs?

Venray | Uit tientallen wetenschappelijke studies blijkt dat kinderen van nature kritisch, creatief en ondernemend zijn. Met deze houding komt het kind niet alleen steeds meer te weten, maar oefent het ook voortdurend, vaker ongemerkt, met vakken als taal, rekenen en wereldoriëntatie. Kortom, het kind heeft van nature een onderzoekende houding. Door als leerkracht hierbij aan te sluiten neemt het plezier in leren toe en verbeteren leerprestaties en welbevinden. Vandaar dat Corina Engelke, Lisan Strijbosch, Hay Freriks en Paul Delnooz,vier bevlogen onderwijsprofessionals, bezig zijn met het realiseren van Z.I.N.; een nieuwe leeromgeving voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 16 jaar uit Venray en omgeving. In verband met de startkwalificatie zijn leerlingen ouder dan 16 ook van harte welkom.


In eerste instantie richt Z.I.N. zich op kinderen die niet meer gemotiveerd zijn om te leren en hierdoor vaak thuis komen te zitten. Evenals kinderen die een time-out nodig hebben. In deze situaties is immers vaak sprake van een hoge urgentie. Z.I.N. wil een school/leeromgeving zijn waar alle kinderen met plezier mogen komen leren.


Corina en Lisan, beiden werkzaam in het basisonderwijs in de gemeente Venray, geloven vanuit hun praktijkervaring in het nieuwe project. Corina: “Helaas zien wij nu in de praktijk te vaak kinderen hun leermotivatie verliezen, met als gevolg dat talenten en kwaliteiten van kinderen niet optimaal benut worden en soms zelfs verloren gaan. Wij willen kinderen stimuleren en uitdagen om met een creatieve, kritische blik op zoek te gaan naar hun oplossingen voor alles wat er op hun pad komt.”

Lisan vult aan: “Het wordt tijd dat niet het systeem bepalend is en blijft voor de inhoud van ons onderwijs, maar de leerbehoefte van het kind. Waardoor de leerkracht weer in zijn leer-kracht komt te staan.”


Hay Freriks uit Oostrum, onderwijsman in hart en nieren, implementatiedeskundige en onderwijsinspirator: “Ons belangrijkste uitgangspunt is dat we de uniciteit van ieder kind als vertrekpunt nemen, anticiperen op hun leerbehoeftes. Aandacht voor wat ze kunnen, dit versterken en inzetten voor de ontwikkelbehoeftes.”

Paul Delnooz, wetenschapper en adviseur, heeft vertrouwen in het nieuwe concept. Hij is ontwikkelaar van de Creatieve Actie Methodologie (CAM), een manier van interactief leren die beter aansluit bij de natuurlijke werking van de hersenen en de onderzoekende houding van de mens. In de omgeving van zijn woonplaats Breda wordt CAM op experimentele basis al in de praktijk toegepast. “En met succes. We hebben nu zo’n 25 experimenten achter de rug en de resultaten zijn bijzonder goed. Kinderen leren significant beter en hebben meer zin om naar school te gaan. Het leidt tot een stijging van het niveau en vergroot de motivatie. Kinderen leren spelend, zijn creatief en leergierig en mogen (vooral ook) fouten maken. Er is meer keuzevrijheid als het gaat om denken. De Creatieve Actie Methodologie is hiermee een beproefd concept. Reden voor ons om CAM als uitgangspunt te nemen."

'We willen kinderen weer plezier geven in leren'


Hay voegt toe: “Met deze onderwijsvorm willen wij de natuurlijke behoefte om te leren weer activeren. We willen de nieuwsgierigheid van de kinderen koesteren, waardoor zij duurzaam met een ontdekkende en kritische houding een weg vinden in onze dynamische samenleving. Kinderen leren in onze nieuwe leeromgeving Z.I.N. dat ze in staat zijn om een soort 'co-teacher' te zijn. Kinderen zijn van nature rijke leermeesters.” Corina vult aan: “Hiermee vergroot je per definitie het zelfvertrouwen van kinderen.”


Is de belangstelling en nieuwsgierigheid gewekt? De initiatiefnemers nodigen van harte uit om bijgevoegde enquête in te vullen. Dat kan via de QR-code in de foto of https://forms.gle/
qAUYVdAr2CNDZHNX9


Corina en Lisan: “Op deze wijze brengen we in beeld of er voldoende animo is om ons initiatief handen en voeten te geven en zo snel mogelijk te realiseren. In die Z.I.N., we starten liever morgen dan overmorgen. Nadat we de reacties in kaart hebben gebracht, nodigen we mensen uit voor informatieavonden, waarop we inkijk geven in de manier waarop we invulling geven aan ons onderwijs en het leren van kinderen, met als uitganspunt de CAM-benadering. Om te starten met Z.I.N. geldt uiteraard een aantal regels en is er wetgeving aan de orde. We zetten in om zo spoedig mogelijk te starten. Met aandacht en zorgvuldigheid. Gezien genoemde wet- en regelgeving gaan we voor de eerst haalbare datum, hopelijk 1 januari 2022. Wethouder Jan Jenneskens is in kennis gesteld van ons initiatief. We zijn in gesprek."

Afbeelding