Hay Jeuken (links) en Hermans Zegers doen mee met de Einzelgängeroptocht van L1.
Hay Jeuken (links) en Hermans Zegers doen mee met de Einzelgängeroptocht van L1. Foto: Antoon Jeuken

Biertje met werphengel

Venray | Het organiseren van een carnavalsoptocht behoort momenteel niet tot de mogelijkheden. Toch heeft provinciale omroep L1 een coronaproof alternatief bedacht voor de Einzelgängeroptocht. Vier cameraploegen van L1 gingen op bezoek bij de tachtig deelnemers, die allemaal hun act uitvoerden voor hun eigen deur. De verschillende opnames vormen straks samen de digitale optocht, die op zondag 14 maart om 14.00 uur te zien is op L1.

Tot de groep enthousiaste eenlingen behoren onder meer Hay Jeuken uit Venray en Hermans Zegers (foto inzet, red.) uit Merselo. "De cameraploeg kwam afgelopen zaterdag op bezoek. Ze hadden één kwartier per opname", vertelt Jeuken. "Ik had mijn idee eigenlijk al klaar, maar het is uiteindelijk toch iets anders geworden. Het was wel bijzonder om op deze manier deel te nemen aan een optocht, maar hopelijk is het wel eenmalig."

Jeuken liep namelijk door zijn eigen straat en voor zijn eigen huis langs. Tijdens zijn deelname werd hij, volledig coronaproof, aangemoedigd door familie en buren. "Ik had bedacht dat ik met een soort werphengel een biertje aangereikt zou krijgen vanuit drie huizen. Dat bleek iets te ambitieus en uiteindelijk heb ik alleen vanaf de eerste etage van mijn eigen huis een biertje in ontvangst genomen want, na mij kumt d'r nog en hieële lange rits an!"

Jeuken behoort de laatste jaren tot het meubilair van de Venrayse grote optocht. Hij verscheen naar eigen zeggen zeker twintig keer aan de start van de optocht. "De Einzelgängeroptocht is wat dat betreft voor mij wat onbekender terrein. Ik denk dat ik drie keer heb meegedaan, onder meer tijdens de vorige editie in Geijsteren."

Ook de Limburgse omroep hoopt ondanks de bijzondere editie van dit jaar dat er volgend jaar weer een reguliere Einzelgängeroptocht wordt gehouden. "Klimmen wacht nu al twee jaar op de organisatie", vertelt redacteur Tom Doesborg. "Zo'n spanning is normaal gezien te groot voor een klein dorp."

De uitzending op L1 wordt op 14 maart om 20.30 uur herhaald.

Afbeelding