Trees Pubben (links) draagt het stokje over aan Wilmy Kersten.
Trees Pubben (links) draagt het stokje over aan Wilmy Kersten. Foto: Willem Menting

Van stal naar naaiatelier

Oirlo | In een paar maanden tijd heeft Wilmy Kersten (57) met enkele hulptroepen een oude boerenstal aan de Castenrayseweg 6 in Oirlo omgetoverd tot naaiatelier. Afgelopen weekend werden de naaimachines geplaatst en daarmee komt er einde aan een tijdperk voor Trees Pubben. De 66-jarige Venrayse heeft namelijk haar gordijnatelier De Ontplooiing na 25 jaar overgedragen aan Kersten. "Ik ga nu van mijn pensioen genieten. Ik vind het mooi geweest", vertelt Pubben.

Dat Pubben na al die jaren haar gordijnatelier overdraagt aan Kersten is géén verrassing. Het tweetal werkte immers lange tijd samen en Pubben heeft het vak geleerd van Kersten. "Ik ging bij Intercorn Ateliers werken in Kronenberg en daar leerde ik Wilmy kennen. Zij heeft mij ingewerkt en ze was in die tijd mijn leidinggevende. Toen ik voor het eerst achter de naaimachine kroop, stak ik direct de draad door het oog door de naald om aan de slag te gaan, maar ik moest eerst op papier oefenen. Ik dacht: ik ben veel te eigenwijs, met mij kunnen ze niks doen. Uiteindelijk heb ik het toch lang volgehouden en beviel het werk uitstekend."

Na een wisseling op managementniveau besloot Pubben om te vertrekken bij Intercorn en voor zichzelf te beginnen aan de Beekweg in Venray, daar startte ze met gordijnatelier De Ontplooiing. Ook Wilmy gaat na Intercorn haar eigen weg. "Ik ga het runnen van De Ontplooiing dadelijk combineren met mijn werk bij Koonings Bruidsmode in Deurne. Het is toch wel een beetje spannend om deels op eigen benen te staan. Ik heb in het verleden altijd voor een baas gewerkt, maar ik heb er alle vertrouwen in. Anders zou ik er natuurlijk niet aan beginnen. En als ik extra handjes nodig heb, dan kan ik Trees altijd bellen, daar ben ik van overtuigd."

In het verleden was het juist andersom. Toen belde Pubben met Kersten als ze extra hulp kon gebruiken. "Wilmy is enkele jaren bij mij in dienst geweest. In de beginjaren was het echt een kleine goudmijn. Later werd het wel wat minder en toen hebben we ook afscheid genomen van Wilmy, maar we hebben altijd goed contact gehouden. Ik wist ook dat ik de zaak alleen maar zou willen overdragen aan Wilmy. Dat hebben we in het verleden ook wel vaker naar elkaar uitgesproken", vervolgt Pubben.

Waar de expertise van Pubben vooral lag in het vermaken van gordijnen en vitrages, richt Kersten zich op een breder segment. "Ik heb een brede opleiding gedaan tot coupeuse en heb het vak geleerd bij Tapijthuis Boxmeer. Ik richt me ook op het specialere werk en maatwerk. Je kunt hierbij onder meer denken aan het opnieuw bekleden van kussens voor bijvoorbeeld caravanbankjes."

Wat Pubben nu met haar vrije tijd gaat doen, weet ze nog niet. Feit is wel dat ze haar agenda voorlopig leeg houdt. "Ik ga eerst rustig bedenken wat ik ga doen. Ik kan in ieder geval weer een beetje uitslapen als ik daar zin in heb."

De Ontplooiing wisselt na 25 jaar van eigenaar

De overdracht van De Ontplooiing vindt nu plaatst in stilte. Maar als het straks weer kan, dan volgt er in alle waarschijnlijkheid een feestelijke verlate opening en een afscheidsdiner. "Hoe we dat gaan doen, zien we dan wel weer, maar er wordt vast een momentje gecreëerd. We houden wel van een feestje namelijk."

Kersten heeft er in ieder geval veel zin in. "Ik zal vast lange dagen maken, maar ik vind het vooral leuk om klanten tevreden te stellen met mooi maatwerk."

De Ontplooiing is bereikbaar via telefoonnummer 0612780552.

Afbeelding