'Situatie is uitzichtloos'

Venray | Voor de horeca is de maat vol. Het lijkt zelfs een kwestie van tijd voordat horecaondernemers de terrassen weer opengooien tegen de regels van het kabinet in. Volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is dat moment niet tegen te houden. "Wij waren altijd tegen dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid en ik ga er nu niet toe oproepen, maar ik keur het ook niet af", vertelt KHN-voorzitter Robèr Willemsen in het Algemeen Dagblad.


Gijs Schapendonk, voorzitter van KHN-afdeling Venray en uitbater van Proeflokaal Goesting, schaart zich achter de woorden van Willemsen. "De situatie is schrijnend, compleet uitzichtloos en alle horecaondernemers lopen langzaamaan ook tegen hun psychische grenzen aan. Als vanuit KHN het bericht komt dat de terrassen worden opengegooid, dan hou ik mijn terras niet binnen. Ik ben er ook van overtuigd dat wij de terrassen op een verantwoorde manier kunnen openen. Dat hebben we vorig jaar zomer bewezen. Als de winkels weer open mogen, dan moeten de terrassen ook weer open. Anders vindt er ben ik bang een complete kaalslag plaats in het centrum van Venray."

'De terrassen kunnen op een verantwoorde manier open'

Schapendonk keek afgelopen weekeinde met argusogen naar videobeelden van volle parken en een volgepakte boulevard in Scheveningen. "Je moet andere ondernemers niks misgunnen, dat doe ik ook niet. Maar als je ziet dat wij al maandenlang niks mogen, dan is dit toch niet uit te leggen? In Venray staan al meerdere horecazaken te koop en De Zwaan is al verkocht. Dat is echt niet allemaal uit luxe. Het water staat ons aan de lippen en de bodem van de spaarpotjes is in zicht of al bereikt."

KHN heeft deze week ook de Nederlandse staat voor de rechter gesleept. Met de gang naar de rechter wil KHN twee zaken afdwingen: schadevergoeding voor de sector én een spoedvoorziening waardoor de horeca zo snel mogelijk weer open kan. "Aan de bodemprocedure die is gestart, hebben we op korte termijn natuurlijk niks, maar we hebben totaal geen perspectief en dat maakt het zo moeilijk. We kunnen vandaag nog open als dat zou mogen van de overheid", vervolgt Schapendonk. "Veel zaken hebben wel compensatie gekregen, maar een zaak als Hulsman heeft nog geen euro gehad. Die moeten cijfers overleggen van twee jaar terug, maar de huidige uitbaters van Hulsman zijn pas één jaar bezig dus die hebben die cijfers helemaal niet. De compensatie die wij hebben gekregen, moeten we kunnen verantwoorden en daar moeten we ook weer accountantskosten voor maken. Dat schiet natuurlijk ook niet op. Ik heb echt slapeloze nachten, maar gelukkig kan ik mijn kopje nog net boven water houden."

Toch weigert Schapendonk het bijltje erbij neer te gooien. Hij houdt zich onder meer vast aan de zomermaanden die in het verschiet liggen en maakt met de gemeente Venray zelfs al plannen voor de Venrayse kermis in het eerste weekend van augustus. "Als je nu al een streep door de kermis gaat zetten, dan wordt iedereen nog mistroostiger. We zijn verschillende plannen en scenario's aan het uitwerken. Dit zijn de sprankjes hoop waar we ons als horecaondernemers een beetje aan vast kunnen klampen."