Suzan Jeuken bij het Rooyhuis, de spiksplinternieuwe locatie van Dagelijks Leven, in Venray.
Suzan Jeuken bij het Rooyhuis, de spiksplinternieuwe locatie van Dagelijks Leven, in Venray. Foto: Antoon Jeuken

Rooyhuis nieuw in Venray

Venray | Het Rooyhuis is de nieuwste locatie van Dagelijks Leven in Venray. De kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie opent de deuren op 26 april voor de eerste bewoners. Na het Tryneshuis en het Antoniushuis is het Rooyhuis de derde locatie van Dagelijks Leven in Venray. "We kunnen haast niet wachten om de eerste bewoners te ontvangen", vertelt Suzan Jeuken, locatiemanager van Rooyhuis, enthousiast.


De bouw van het spiksplinternieuwe zorggebouw startte in de zomer van 2020. Jeuken, woonachtig in Leunen, krijgt de sleutel op 9 april en dan kan het inrichten beginnen. "Met een team van in totaal dertig medewerkers gaan we zorgdragen voor onze bewoners. De bewoners zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week verzekerd van gespecialiseerde dementiezorg in een kleinschalige setting."

Het Rooyhuis is bedoeld voor mensen met dementie die vanuit de wet langdurige zorg (wlz) een indicatie vijf hebben gekregen. "Bij ons wonen mensen met dementie. Vaak komen ze vanuit hun eigen woning naar onze locaties. We proberen de stap naar een van onze studio's zo klein mogelijk te maken. Het huis is knus ingericht en mensen mogen hun eigen meubels en spulletjes meenemen en op die manier de studio zoveel mogelijk naar eigen smaak inrichten. Op die manier voelt de nieuwe woonomgeving al snel vertrouwd. De eenentwintig studio's hebben allemaal een zit- en slaapkamer, een keukenblokje en een eigen badkamer. Rooyhuis is absoluut van alle gemakken voorzien."

Dagelijks Leven biedt een veilige, sociale en vertrouwde omgeving waar persoonlijke aandacht en kwaliteit voorop staat. “We richten ons op het welzijn van onze bewoners, eigen regie en zelfredzaamheid vinden we belangrijk. Een plek waar het fijn wonen is: ‘gewoon zoals thuis.’”

Dagelijks Leven blinkt dus uit in persoonlijke zorg. Zo komt er dagelijks een kok die samen met de bewoners een verse maaltijd op tafel zet. "De bewoners kunnen meehelpen met koken, maar ze kunnen ook deelnemen aan andere activiteiten. Niets moet, alles mag. Iedereen heeft zijn of haar eigen ritme. Er zijn bewoners die bijvoorbeeld vroeg willen ontbijten, maar een bewoner mag natuurlijk ook eerst uitslapen en daarna in je pyjama ontbijten."

Van maandag tot en met vrijdag is er een activiteitenbegeleiding aanwezig, er worden een aantal keren per dag activiteiten georganiseerd. Vanwege de coronacrisis zijn de activiteiten buiten de deur beperkt, maar afgelopen zomer maakten de bewoners van de twee andere locaties in Venray nog een tocht met een huifkar. "We proberen het aanbod aan activiteiten zo gevarieerd mogelijk te maken. De tuin van het Rooyhuis kijkt uit op de dierenweide waar de bewoners van kunnen genieten. Daarnaast moet de tuin nog worden ingericht, dus het zou ook mogelijk zijn om een moestuin aan te leggen of bijvoorbeeld een jeu de boules baan.”

'Iedere bewoner heeft zijn of haar eigen ritme, niets moet alles mag'

Bij Dagelijks Leven staan de deuren normaliter altijd open. Er is tijd voor een kopje koffie, een luisterend oor of een uitgebreid bezoek. "Een goede relatie met de naasten van onze bewoners is van groot belang. We betrekken de familie uiteraard ook bij de intakegesprekken en mantelzorgers weten vaak als geen ander wat hun partner of ouder prettig vindt. Ook hoeft de mantelzorg niet te stoppen. Het is ook belangrijk om de overgang naar onze locaties voor naasten goed en soepel te laten verlopen."

Jeuken: “We spelen in op de behoeftes van onze bewoners om ze te laten wonen ‘gewoon zoals thuis.’”

Afbeelding