Oud-burgemeester Jos Waals van de gemeente Venray is afgelopen maandag onverwachts op 77-jarige leeftijd overleden.
Oud-burgemeester Jos Waals van de gemeente Venray is afgelopen maandag onverwachts op 77-jarige leeftijd overleden. Foto: Henk Lammen

'Type ruwe bolster, blanke pit'

Venray | "Jos Waals was een hele intelligente man, een visionair. Hij was ook recht voor zijn raap en van het type ruwe bolster, blanke pit. Het was een reus met een mensenhart op juiste plek. Ik ben heel erg geschrokken van zijn plotselinge overlijden. Waals heeft als burgemeester een flinke stempel gedrukt op de geschiedenis van de gemeente Venray."

In 2013 was Waals te gast in het programma Onder vier Ogen


Aan het woord is oud-burgemeester Hans Gilissen van de gemeente Venray. Gilissen was in 2010 de opvolger van burgemeester Jos Waals, die afgelopen maandag op 77-jarige leeftijd plotseling overleed.

Jos Waals werd op 21 oktober 1943 geboren in het Gelderse Dreumel. In 1991 werd hij benoemd tot burgemeester van Venray en dat zou hij blijven tot zijn pensioen in 2009. Daarna was hij tot de herindeling op 1 januari 2010 waarnemend burgemeester en op 2 januari werd Waals, eerder al benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau, opgevolgd door Gilissen. "Als Waals een ruimte betrad, dan kwam er echt iemand binnen. Het vak van burgemeester is zwaar, maar die taak vervulde Waals met verve."

Waals bleef in Venray wonen en was tot aan zijn overlijden actief in de gemeenschap. Zo was hij onder meer voorzitter van de fanclub van wielrenner Wout Poels.


Lees verder op pagina 2.

Afbeelding