Antoon Jansen gaat genieten van zijn welverdiende pensioen.
Antoon Jansen gaat genieten van zijn welverdiende pensioen. Foto: Antoon Jeuken

Video: Na bijna 52 jaar met pensioen

Venray | Als 14-jarige jongen kwam hij bijna 52 jaar geleden als leerlingzetter binnenlopen bij Van den Munckhof Print&Media. Nu gaat Antoon Jansen genieten van zijn welverdiende pensioen.


Jansen reageerde op een advertentie in Peel en Maas. Bij Van den Munckhof zochten ze een leerling-zetter en een leerling-drukker. Hij solliciteerde naar de functie van zetter en werd aangenomen.

In die periode was het vak nog een echte ambacht. Met losse letters een fraai stuk drukwerk realiseren. "Als je dat vergelijkt met nu is het vak totaal veranderd", licht Antoon Jansen toe.

Antoon was ook leergierig en bekwaamde zich ook verder waardoor hij in 1976 de functie van calculator kon uitoefenen. "In dat jaar overleed Wim van den Munckhof waardoor de interne organisatie van het bedrijf wijzigde. Ik mocht toen de calculatie en orderbegeleiding gaan doen."

Eind jaren tachtig klopte de vierde generatie van de familie van den Munckhof aan de deur. "Voor mij betekende dit terug naar het vak van zetter. Maar wel een bijzondere tijd want het vak onderging destijds een ware revolutie. Losse letters werden computers. Zetsel werd een afdruk op papier of film. Ik heb die hele ontwikkeling mogen meemaken. Daarnaast richte mijn werk zich volledig op de Peel en Maas. Wekelijks een krant maken was nieuw voor mij. Het mooie daarvan is dat elke week het werk weer anders was. Andere advertenties, andere teksten op pagina's. Heel interessant."

De ontwikkeling van het vak in combinatie met zijn leeftijd was voor Antoon nooit een belemmering. "Vijf jaar geleden werd de productie van de krant verder geautomatiseerd. Dat was een andere manier van werken, maar dat wende snel."

'Het werken bij de krant was iedere week weer anders'

Zijn afscheid werd gedwarsboomd door Covid-19. "Sinds maart vorig jaar was ik van thuis uit aan het werken. Sporadisch kwam ik nog naar de drukkerij, maar er was dagelijks contact. Dat is nu anders. De laatste weken heb ik mijn snipperdagen opgemaakt, maar dan mis je eigenlijk het contact. En dat is jammer. Het afscheidscadeau in de vorm van een filmpje met alle collega's maakt echter veel goed."