De karpervissers Mark van Rhee (links) en Barry Jans op de rivier de Lot  in Frankrijk.
De karpervissers Mark van Rhee (links) en Barry Jans op de rivier de Lot in Frankrijk. Foto: eigen foto

Op jacht naar recordkarpers

Venray- Maashees | Ze zitten jaarlijks uren samen aan het water. Barry Jans (45) en Mark van Rhee (46) uit Maashees gooiden als jongetjes voor het eerst een hengel uit in de visvijver in Maashees in de hoop een baars(je) of voorn(tje) aan de haak te slaan, maar anno 2021 pakken ze hun hobby een tikkeltje groter aan. Hun passie is bootvissen en vissen op grote, openbare wateren. De twee boezemvrienden trekken er samen regelmatig op uit om in binnen- en buitenland een karper te vangen. "Het liefst een zo groot en zwaar mogelijke", zegt Barry Jans met een lach.


"Maar ondertussen genieten we ook van de natuur om ons heen", vervolgt Mark van Rhee. "Samen hebben we meerdere keren een visreis gemaakt naar landen als Canada, Frankrijk en Italiƫ. In Canada vissen we dan op de Saint Lawrence-rivier en we overnachten bij een reisgids. Die reizen kun je compleet met overnachting en eten boeken. Als een arrangement. Ik ben daar zes keer alleen geweest, en de laatste keer met Barry."

Van Rhee is nooit gestopt met vissen, Jans wel. Maar een paar jaar geleden kocht ook hij een compleet nieuwe uitrusting met bijbehorende materialen om op karpers te kunnen vissen.


Beiden zijn ook lid van visvereniging 't Alvertje in Oostrum. Waarom ze op karpers vissen? "De karper is een mooie vis, groot en sterk", legt Barry Jans uit. "De grootste die ik heb gevangen is er eentje van 29,5 kilo", vult Van Rhee trots aan. "Daar ben je wel twintig minuten mee bezig om die aan de kant te krijgen. Of we daarna een foto maken? Ja, natuurlijk. Want anders geloven onze vrienden ons nooit. Dan denken ze dat we de vis in een viswinkel hebben gekocht."

De mooiste locatie waar de twee vrienden samen hebben gevist, ligt in Frankrijk. "De rivier de Lot, die ontspringt in het Centraal Massief. Dat is de ultieme plek om op karper of meerval te vissen", weet Mark van Rhee als de meest ervaren karpervisser van de twee. "De natuur daar is ongelofelijk mooi, je vist er veelal tussen de rotswanden, ruige kliffen en steile oevers. Je waant je er in de wildernis. De rivier biedt ook alle mogelijkheden voor vissers. Geen week is er hetzelfde en op elk stuwstuk maak je kans op een recordkarper. Daar overnachten we ook op de boot, we vissen in die week eigenlijk dag en nacht. Mocht er tijdens de slaap een karper bijten, dan krijgen we melding en staan we meteen op. Zo'n week samen op een boot is fantastisch, een groot avontuur. In augustus willen we daar samen weer een week gaan riviervissen."

Of ze samen nog een droomplek hebben waar ze zeker een keer willen vissen. "Zeker, dat is het Atlasgebergte in Marokko", vertelt Barry Jans. "Veel mensen denken dat daar alleen maar zand is, maar je hebt er ook prachtige stuwmeren waar je op karper kunt vissen. We blijven altijd zoeken naar nieuwe droomlocaties."

'Elke keer weer genieten aan de waterkant'

De aanleiding voor het interview is het bericht dat vanwege het heersende coronavirus het aantal leden bij visclubs groeit. De twee snappen dat wel.

"Met vissen kun je in ieder geval makkelijk 1,5 meter afstand van elkaar houden", grijnst Van Rhee. "Het is voor jong en oud gewoon een leuke en erg ontspannende hobby om te doen. En het is elke keer weer genieten van de rust en de natuur als je aan de waterkant zit. Niet alleen in Canada of Frankrijk, maar ook aan de Maas of aan een visvijver. Je komt er heerlijk tot rust."







Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding