'Taakstraf voor Joris T.'

Roermond/Venray | Joris T., de oud-penningsmeester van wijkcentrum Brukske, verscheen afgelopen maandag voor de rechtbank in Roermond. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van negen maanden, met een proeftijd van drie jaar, tegen T. Hij wordt ervan verdacht ruim 47.000 euro te hebben verduisterd van het wijkcentrum. Het OM wil verder dat T. de verduisterde bedragen terugbetaalt aan het wijkcentrum.

Uit onderzoek van de politie kwam naar voren dat T. voor tienduizenden euro's op internet had vergokt. Geld dat hij verduisterde van het wijkcentrum waar hij jarenlang onopgemerkt te werk kon gaan. De fraude kon maandenlang doorgaan, omdat alleen T. als penningmeester de bankrekeningen beheerde. Er werd louter gehandeld uit goed vertrouwen. Na het constateren van de fraude werd er in opdracht van de gemeente Venray een accountant ingeschakeld om de vermoedens van fraude te bevestigen. Begin april 2018 werd er aangifte gedaan tegen de penningmeester.

In een eerder rechtszaak liet T. al blijken dat het gokken een 'vage herinnering' was. Dat zou komen door een medicijnverslaving die hij ontwikkelde toen hij kampte met een hernia. Nu werd hij geconfronteerd met het politieonderzoek en ging hij door het stof. "Ik moest het wel geweest zijn, dat kon niet anders. Ik was medicijn- en gokverslaafd", vertelde T. volgens dagblad De Limburger tijdens de rechtszitting.

De rechter constateerde dat er uit rapporten van het GGZ naar voren is gekomen dat de medicatie niet van invloed is geweest op de gepleegde feiten. "Ik wens dat ik het allemaal kon herinneren, maar ik kan het niet. Ik had dit nooit willen laten gebeuren. Ik moet hier mee leren leven", besloot T. volgens De Limburger.

Volgens de bewindvoerder van T. is er een totale schuldenlast van 66.000 euro verdeeld over zes verschillende schuldeisers. De vordering van wijkcentrum Brukske is tot aan de uitspraak vastgesteld op ruim 52.000 euro. Met de rest van de schuldeisers is een betalingsregeling getroffen.

De rechter in Roermond doet op maandagmiddag 8 maart uitspraak in de zaak van T. tegen wijkcentrum Brukske.