Van links naar rechts: Monic, Guus, Hans en vader Wim Geurts bij de drielingskalfjes.
Van links naar rechts: Monic, Guus, Hans en vader Wim Geurts bij de drielingskalfjes. Foto: RooyNet.

Drieling in Veulen

Veulen | Op de boerderij van Wim en Mia Geurts-Slangen aan de Veulensewaterweg in Veulen werd in 1973 drievoudig muisjes gegeten. Soms krijgt een koe twee kalfjes. Bij Geurts in Veulen kreeg een koe er drie. Deze zeldzame gebeurtenis is gelukkig op de gevoelige plaat vastgelegd.


Wim Geurts groeide op op een melkveebedrijf. Zijn ouders kwamen in april 1939 vanuit Horst in Veulen wonen. Ze vestigden zich aan de Veulenseweg 40.

Schoonvader Sjeng Slangen was ook geen amateur in de veehouderij. Hij won in 1959 met zijn kampioenskoe tijdens de M.R.IJ.-fokdag in Heide. M.R.IJ. is een runderras: het Maas-Rijn-IJssel rund.


Een verschil met andere runderrassen is, dat het geschikt is voor melk én voor vlees dubbeldoelkoeien). Er zit doorgaans meer vlees aan dan aan de gemiddelde (uitgemolken)
melkkoe.


De kans dat er drielingskalfjes worden geboren is statistisch gezien klein. Ze worden niet vaak levend geboren. De berekeningen variëren van één op de acht miljoen tot één op honderdduizend.


De kans op een drieling bij melkkoeien schijnt groter te zijn dan bij zuivere vleeskoeien. Of dit nu uitzonderlijk is of niet…. het is in elk geval erg schattig.


Het was in een bezienswaardigheid voor de kinderen van Wim en Mia Geurts-Slangen. V.l.n.r.: Monic, Guus, Hans en vader Wim Geurts. Thans woont zoon Hans op deze boerderij.


Bron: Stichting Veulens Historie Herleeft, collectie Mia Geurts-Slangen. Kijk ook eens op de website www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten.


Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.


Werkgroep Oude Foto RooyNet.