Voor Jeremy de Vink staat de motorcross momenteel op een laag pitje.
Voor Jeremy de Vink staat de motorcross momenteel op een laag pitje. Foto: eigen foto

'Gezondheid nu belangrijker'

Venray | Als hij op de crossmotor zit telt maar één ding: winnen. Toch zijn er tegenwoordig voor motorcrosser Jeremy de Vink andere dingen belangrijker in het leven dan op zijn motor door de modder jakkeren. De Venraynaar, die in het verleden drie keer Nederlands kampioen werd, heeft zijn pijlen gericht op zijn gezondheid en gunt ook zijn ouders meer tijd voor zichzelf. "Na mijn ongeluk in 2017, waarbij ik drie rugwervels brak, is er een knop omgegaan", vertelt de 25-jarige De Vink.


Hij kan zich het moment nog goed herinneren. Op het circuit in het Brabantse Zijtaart ging het mis. Na een slechte start probeerde hij met brutale inhaalmanoeuvres de schade te herstellen, maar op een tafelbult ging het mis. "Ik raakte tijdens een sprong de controle kwijt, maakte een zwieper en belandde in het zand. Ik wilde direct opstaan en verder crossen, maar je merkt dan al snel dat je niet meer verder kunt. Later hoorde ik dat ik even mijn bewustzijn heb verloren."

De Vink werd naar het ziekenhuis in Uden gebracht en daar werd zijn ruggenwervel gecontroleerd met een MRI-scan. In eerste instantie kreeg de motorcrosser te horen dat hij één ruggenwervel had gebroken. De Vink kon al vrij snel het ziekenhuis in Uden verlaten, maar hij zat net in de auto terug naar huis, toen hij weer door het ziekenhuis werd gebeld. Telefonisch kreeg hij te horen dat er niet één, maar drie ruggenwervels waren gebroken en één daarvan was verschoven. "Een verkeerde beweging en ik zou een dwarslaesie hebben gehad. Daar schrik je echt gigantisch van. Ik heb altijd gezegd: 'Als ik een dwarslaesie krijg, dan hoeft het leven niet meer voor mij'. Dat moment is dan plots heel dichtbij en dan ga je alles relativeren."

In Venlo worden nieuwe foto's gemaakt en uiteindelijk lijkt De Vink snel te herstellen. Hij bezoekt ook de 'wonderdokter'. "In het crosscircuit is hij erg bekend. Ik zat al snel weer op de motor en in Horst maakte ik in juli 2017 mijn rentree in wedstrijdverband. In de eerste manche kwam ik in de top tien, maar in de tweede manche was de energie weg en daardoor kon ik ook een topprestatie vergeten."

In de periode na die race besefte De Vink dat er meer is in het leven dan alleen crossen. "Ik wilde ook graag naar festivals en lol trappen met vrienden. Dat vond ik belangrijker dan crossen. Ook fitness ik zes dagen in de week. Ik zorg goed voor mijn lichaam en daar ben ik momenteel heel blij mee. Het crossen staat nu op een lager pitje."

Toch kocht De Vink samen met zijn vader nog één keer een nieuwe crossmotor. "De laatste, ik vind het ontzettend leuk om met mijn vader naar races te gaan en samen aan iets te bouwen. Ik ga ook nog wel racen, maar niet meer zo als vroeger. Toch wil ik altijd winnen als ik aan een wedstrijd meedoe. Die gedrevenheid zal ik nooit verliezen."

De Vink is zijn ouders dan ook erg dankbaar. Zij hebben immers altijd voor hem en de motorsport klaargestaan. "Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Ik kreeg alle mogelijkheden, maar ik gun mijn ouders ook hun eigen plezier. Ze moeten een mooie camper kopen en ook samen leuke dingen doen."

Afbeelding